mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás Nyugdíj
2021. október 14. 14:41

MSZP: Azonnal el kell törölni a rabszolgatörvényt, különben nyugdíjuk sem lesz az embereknek

MSZP: Azonnal el kell törölni a rabszolgatörvényt, különben nyugdíjuk sem lesz az embereknek
A párt kiáll a szabad munkavállalás joga mellett a dolgozó emberek és családjaik tisztességes jövője érdekében.

Újabb megdöbbenést váltott ki a magyar munkavállalók között, hogy a kormány akár 600.000 forint visszafizetendő pénz ellenében akarja megakadályozni a szabad munkavállalást és kötné röghöz a futószalagok mellé a dolgozókat, legfőképpen az autógyárakban – hangsúlyozta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettesese csütörtök reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„Nem véletlen, hogy Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke illetve több képviselőtársunk többször fordult Alkotmánybírósághoz, többször határozati javaslattal élt azzal kapcsolatban, hogy ezt a törvényt úgy, ahogy van, el kell törölni” – emlékeztetett Komjáthi.

Bejelentette, Tóth Bertalan határozati javaslatot fog benyújtani azzal kapcsolatban, hogy ne lehessen megtenni azt, hogy a dolgozóval visszafizettessék a bent ragadt munkaidőt, illetve, hogy ne engedjék el a munkahelyéről azért, mert a munkaidő-keretben mínusza van. „Nem a dolgozóknak kell vállalnia annak a felelősségét annak, hogy a munkáltató nem tudta jól megszervezni számukra a munkát”.

Annak kapcsán, hogy a héten egy globális nyugdíjindex felmérésből kiderült, az Európai Unióban Magyarországon a legrosszabb a nyugdíjasok helyzete – Indiával és Brazíliával van egy szinten –, kifejtette, hazánkban a nyugdíjemelések számításánál a svájci indexálás eltörlése volt a nyugdíjas szegénység egyik fő okozója. „Az MSZP javaslata az, hogy vissza kell vezetni a svájci indexálású nyugdíjemelést, és azt a 28.500 forintos gyalázatos nyugdíjminimumot, azt minimum 70.000 forintra kell emelni”.

A szocialista politikus kiemelte a közmunkások bérét is csak napi 72 forinttal emelték idén, ami két tojásra sem elég. „Akkor majd ezeknek az embereknek mennyi lesz a nyugdíja, milyen nyugdíja lesz? (…) Az egészségügyi helyzetet tekintve, hogyan tudnak ezek az emberek alacsony keresetből, alacsony nyugdíjakból költeni az egészségükre? És nemcsak gyógyszerre gondolok, hanem például gyümölcsre, vitaminokra – ezt is felvetettük annak idején, a pandémiás helyzet elharapózásakor, hogy bizony jelentős terhet okoz a családoknak, a nyugdíjasoknak, de a munkavállalóknak is, hogy több vitamint, több gyümölcsöt vásároljanak. Szóval van itt tennivaló a kormányváltás után bőven!” – hangsúlyozta az MSZP elnökhelyettese.

Kapcsolódó párttagok