mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2023. január 12. 09:05

MSZP: azonnali béremelést az egészségügyi szakdolgozóknak!

Ne a nyár közepén, hanem most adjon béremelést az egészségügyi szakdolgozóknak és az egészségügyben dolgozóknak a kormány!

A Fidesznek 13 éve nincs megvalósítható terve az egészségügy talpra állítására. Rengeteg túlóra, alacsony fizetések és rendkívül rossz munkakörülmények jellemzik az egészségügyben dolgozók mindennapjait.

Az egészségügyi szakdolgozók és orvosok elvándorlása pedig veszélyezteti a betegellátás biztonságát. Nem véletlenül zárnak be sorban kórházi osztályok, szakrendelők. Ráadásul a kormány azt elismeri ugyan, hogy csökkenteni kell az orvosok és szakdolgozók közti bérfeszültséget, de nem tesz érdemi lépéseket, nem hiába tiltakozik a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége a mentődolgozók béremelésének elmaradása kapcsán.

A Fidesz-kormány januártól 11 százalékkal emelte az orvosok bérét, a szakdolgozók béremelését azonban júliusra halasztotta és csak a szakmai minimálbért emelte bruttó 296 ezer forintra. Ez azt jelenti, hogy a szakdolgozók, így a mentőtisztek átlagbére nem közeledik az orvosok átlagbéréhez, az alulfizetett egészségügyi dolgozók pedig így el fogják hagyni a pályát, aminek az árát a betegek fizetik meg.

Ugyan ígért júliusra szakdolgozói béremelést a kormány, de az MSZP szerint indokolt lenne a szakdolgozók béremelését előre hozni már csak a brutális rezsiárak és az élelmiszerdrágulás miatt is.

Az MSZP, az igazi baloldal pártja szerint a kormánynak az egészségügyet prioritásként kellene kezelnie: biztosítania kellene az orvosellátottságot, a rugalmas munkavégzés feltételeit és további béremelésre is szükség van, nemcsak az orvosok, hanem leginkább az egészségügyi szakdolgozók és egyéb alkalmazottak esetében.