mszp.hu | Belföld
2020. október 27. 09:21

MSZP: Azonos összegű nyugdíjemelést!

MSZP: Azonos összegű nyugdíjemelést!
Az államnak nagyon nagy tartozása van a nyugdíjasok felé; az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására az MSZP azt javasolja: átmenetileg azonos összegű legyen a nyugdíjemelés és az 53. heti nyugdíj is – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, a Klubrádióban hétfőn.

„Több százezer nyugdíjasnak a nyugdíja alig éri el a százezer forintot havonta. (...) Egyre inkább elszakadnak a nyugdíjak egymástól, tehát a most nyugdíjba menők sokkal magasabb nyugdíjat kapnak, mint a korábban nyugdíjba menők. Ezt kezelni kell, erre van javaslatunk” – mondta a társelnök.

„Mind a 13. havi nyugdíj, mind a nyugdíjemelés esetében mi arra teszünk javaslatot, hogy egy átmeneti időszakban azonos összegű legyen a nyugdíjemelés. Így lehetne felzárkóztatni az alacsony nyugdíjakat” – mondta.

Tehát a 300 ezer forintos nyugdíjas átmenetileg ugyanakkora összeget kapjon, mint a 75 ezer forintos nyugdíjas –– magyarázta el, hozzátéve: ez „lényegesen magasabb, mint a mostani nyugdíjemelés”. Szlovákia végigvitte ezt, tehát „föl lehet zárkóztatni az alacsony nyugdíjakat”.

Hangsúlyozta: „Nyugdíjemelésre megvan az összeg”. Az MSZP álláspontja: térjen vissza az állam a svájci indexálásra, azaz ne csak az áremelkedéseket, hanem a fizetések átlagos emelkedését is vegye figyelembe a nyugdíjemeléseknél, és a rendelkezésre álló százmilliárdokat egyenlően ossza fel a nyugdíjasok között egy átmeneti időszak alatt.

„Teljesen lehetetlen állapotnak” nevezte, hogy ma a nyugdíjasok sokszor kerülnek olyan helyzetbe, hogy dönteniük kell: gyógyszert vagy élelmiszert vesznek, vagy még a gyógyszerek közt is válogatniuk kell. Azt mondta: ma a legtöbb nyugdíjas a 100 ezer forintos medián nyugdíj körüli összegből él.

Azt mondta: a kormány év eleji 2,8%-os nyugdíjemelését és a novemberi 1,2%-os kiegészítést alacsonynak, „nagyon-nagyon kevésnek” tartja, hiszen egyes élelmiszerek áremelkedése kétszámjegyű volt ebben az évben. Hozzátette: az ilyen minimális nyugdíjemelésnek az az oka, hogy a kormány kivezette a svájci indexálást.

Tóth Bertalan szólt arról is: meglepődött a Parlament Igazságügyi Bizottságának hétfői döntésén, mert az tárgysorozatba vette azt a törvényjavaslatukat, mely visszavonatná a kormánnyal a civil szervezetek működését ellehetetlenítő jogszabályát.

A javaslatot az MSZP-s Harangozó Tamással és a Párbeszédes Szabó Timeával hárman nyújtották be, az Európai Bíróságnak a jogszabályt elítélő döntése után két nappal.

„Meglátjuk, hogy mi lesz a parlamenti vitán és hogyan fog majd szavazni róla a Ház” – mondta az MSZP társelnöke.

Kapcsolódó párttagok