ÉszakOnline
2011. március 19. 13:26

MSZP: brutális lesz a gyógyszeráremelés

A gyógyszerkassza tervezett megkurtítása számítások szerint a gyógyszerek átlagosan mintegy 32 százalékos emelését teszi szükségessé. Az viszont még most sem világos hogy mely betegségtípusokra kapott gyógyszerek állami támogatása csökken, s ha csökken, melyik mennyivel.

Egy biztos: a kormány intézkedései azzal járhatnak, hogy nő majd a betegségi idő hossza, s nő a kórházi kezelésekkel eltöltött napok száma is. A szegény embereknek, az idősebb korosztálynak ugyanis már így is óriási megterhelést jelent, hogy a segélyüknek, a keresetüknek, a nyugdíjuknak a jelentős részét gyógyszerekre kell költeniük. Az áremelkedések miatt azt teszik majd ugyanis, amit mindenki tenne: nem váltják ki az orvos által rendelt gyógyszert, mert pénzüket a rezsiszámlák kifizetésére, az alapvető élelmiszerekre költik inkább. A tervezett intézkedéssorozat ráadásul az Európában méltán híres magyar gyógyszeripart is a "padlóra küldi". Azt a gyógyszeripart, amelyre a már a különadó kivetése is súlyos csapást mért. Mindezt Korózs Lajos, az MSZP országos elnökségének tagja, volt szociális és munkaügyi államtitkár (képünkön jobbra) mondta szombaton, Miskolcon.

 A politikus Gúr Nándor országgyűlési képviselővel, a szocialisták megyei elnökével (középen), Tóth Sándorral, az MSZP megyei és miskolci választmányának alelnökével, illetve Óváriné Orosz Erzsébettel, a párt nyugdíjas tagozatának országos alelnökével, megyei elnökével tartott közös tájékoztatót.

 Korózs Lajos kijelentette: az Orbán-kormány egészségügyi és nyugdíjügyekben is újabbnál újabb hazugságokkal "eteti" az embereket. Nem igaz például, hogy a magyar betegeke jelentős része táppénzcsaló lenne. Ennek éppen az ellenkezőjéről van szó, Európában hazánk a dolgozók táppénznapjait tekintve a lista utolsó négy országa között foglal helyet. Vagyis nálunk rendkívül kevés időt töltenek táppénzen a munkavállalók. "Ennek pedig egyetlen oka van: félnek az emberek, hogy a betegségük miatt elveszítik majd a munkájukat" - hangsúlyozta.

 Az egykori államtitkár felháborítónak nevezte a kormány azon tervét, mely szerint szigorítanának a korkedvezményes nyugdíjba vonulás szabályain. "És itt most nem elsősorban a rendőrök, vagy a tűzoltók korkedvezményes nyugdíjba vonulásáról akarok beszélni. Azzal foglalkoznak eleget az érdekvédők a sajtó. De mi van azokkal a más veszélyes szakmákban dolgozókkal, kiket szintén érint ez a változtatás? Attól a kórházi radiológustól sajnálja a kormány azt a 2-3 évet, aki naponta teszi ki magát a sugárveszélynek? Vagy attól a péktől, aki éjszakánként 60 fokos kemence mellett dolgozik évtizedeken át?" - sorolta Korózs Lajos, kiket érinthet még a kormány megszorító javaslata.

 A politikus bírálta azt a tervet is, amely szerint megszűnne a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetősége. "Miért ne mehetne el leépítéskor egy 60 éves ember korengedménnyel nyugdíjba? Jobb, ha kikerül a munkaerőpiacra? Garantáltan nem talál majd munkát magának, pláne térségünkben nem, és kénytelen lesz segélyből tengődni 2-3 évig, addig, míg végre eléri a nyugdíjkorhatárt. Ezzel ráadásul a jelenlegi nyugdíjkiszámítási rendszert figyelembe véve, még a későbbi nyugdíja is alacsonyabb lesz, mintha aktív dolgozóként vonult volna vissza!" - figyelmeztett Korózs Lajos. Hozzátette: azok a politikusok, akik korábban állandóan azt hangoztatták, hogy megvédik a nyugdíjakat, megvédik a nyugdíjasokat, most éppen az ellenkezőjét teszik annak, amit a kampányban ígértek. "De ezen nem is lehet csodálkozni, ők ezeket a problémákat egyszerűen nem is értik".

Tóth Sándor nyugdíjügyekkel kapcsolatban ehhez hozzáfűzte: kíváncsi arra, vajon a kormányzat terveihez mit szól most a Fidesz nyugdíjas tagozata? A kampányban oly aktív szervezet vajon miként értékeli Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, Debrecen polgármestere ominózus mondatát, miszerint a családi szavazati jog bevezetésével elejét lehetne venni annak, hogy a jövőről az idősebb generációk döntsenek, "miközben a legnagyobb terhet a középkorosztályok cipelik a hátukon"? Óváriné Orosz Erzsébet kijelentette: az MSZP nyugdíjas tagozata tiltakozik minden olyan kormányzati lépés ellen, amely az eddig is nehéz sorsú kisnyugdíjasok százezreit hozza még nehezebb helyzetbe.

 Gúr Nándor a Fidesz korábbi ígéreteiről, illetve a most zajló megszorításokról beszélt. Kijelentette, hogy a Fidesz becsapta a választókat, kormányra kerülve mindenben az ellenkezőjét teszi annak, amiről egy évvel korábban beszélt. A nyugdíjasokról, Kósa Lajos megjegyzéséről szólva kijelentette:"Önmagát tiporja sárba az a generáció, amely nem tiszteli az előtte járó generációkat!".