mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2023. április 11. 15:15

MSZP: Elfogadhatatlan a szakrendelők államosításának terve

MSZP: Elfogadhatatlan a szakrendelők államosításának terve
Az oktatásügy esete is jól példázza, hogy az erőltetett államosítás nem megoldás egy rendszerszintű problémára. A fenntartóváltás csak mélyítette a már amúgy is súlyos problémákat a köznevelésben. Nincs ez másként az egészségügyi rendszerben sem. A kórházak 10 évvel ezelőtti államosításának a hosszú várólisták, a fokozatosan leépülő infrastruktúra, az elavuló eszközök és a nagyon komoly szakemberhiány lett a következménye. Országos szinten az egészségügyi rendszer erős forráshiánnyal küzd és súlyosan alulfinanszírozott.

Azonban ezzel szemben az önkormányzatok által működtetett szakrendelők idáig többségében jól működtek, a fenntartó önkormányzatok – pártállástól függetlenül – mindig kiemelt figyelmet szenteltek ezeknek az egészségügyi intézményeknek. Nem véletlen, hogy a Fővárosi Közgyűlés a közelmúltban elutasította a szakrendelők államosítását. A kérdéskör olyannyira visszatetszést keltett az emberekben, hogy a különböző budapesti kerületekben még a Fidesz képviselői sem képviselnek egységes álláspontot ebben az ügyben. A fideszesek között vannak, akik egyszerűen nem álltak ki a javaslat mellett és tartózkodnak, de vannak olyanok is, akik egyenesen ellene szavaztak.

Azt hallani azonban, hogy a kormány mindezek ellenére nem hajlandó elállni a javaslat véghezvitelétől. Fontos tehát, hogy közösen kiálljunk a szakrendelők államosítása ellen!

Dr. Szelényi Zoltán, az MSZP egészségügyi kabinetének vezetője