2011. augusztus 24. 18:27

MSZP elnökségi ülés: középpontban a készülő önkormányzati törvény

Az MSZP országos elnöksége mai ülésén az új önkormányzati törvény koncepciójával, a Kelet-Magyarországon élők problémájával foglalkozott, különös tekintettel a munkanélküliségi helyzetre.

Varga Zoltán volt önkormányzati miniszter, az MSZP önkormányzati kabinetvezetője és Lukács Zoltán országgyűlési képviselő, a munkacsoport tagja ismertette az ülésen az önkormányzati törvényt érintő koncepciókat és véleményeket. A párt fontosnak tartja az önkormányzatok önállóságát, mint a rendszerváltás egyik legnagyobb vívmányát, amelyek ma is a helyi közösségeket szervező és összetartó erőt jelentik. Az önkormányzatok jogi-, szakmai-, és financiális autonómiájuk tervezett csorbítása elfogadhatatlan minden, felelősen gondolkodó párt számára, ezért az elnökség úgy döntött, hogy Mesterházy Attila konzultációt kezdeményez az önkormányzati szövetségekkel. A megbeszélés egyik javasolt témája a készülő, új önkormányzati törvény koncepciója, a másik a devizaválság önkormányzatokra gyakorolt hatása. A pártelnök levélben hívta meg az önkormányzati szövetségeket szakmai egyeztetésre.

Az országos elnökség áttekintette a legutóbbi munkanélküliségi adatokat, a gazdaság helyzetével foglalkozó elemzéseket és szakértői véleményeket, amelyek alapján úgy döntött: külön projekt keretében kidolgozza az úgynevezett Kelet-Magyarország Programot, amely komplex módon foglalkozik az ott élők problémáival. Az elnökség a párt társadalompolitikai kabinetjét bízta meg a program koordinálásával. A projektben részt vesznek az MSZP szakpolitikusai, az érintett megyék országgyűlési képviselői és neves társadalomtudósok, szakemberek.

Az MSZP elnöksége egyetértve a magyar kormány álláspontjával a lehető leghatározottabban tiltakozik Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök minapi, Esterházy Jánosra vonatkozó kijelentése ellen.

MSZP elnöksége