2012. március 15. 06:38

MSZP EP-delegáció: március 15-e a szabadság napja!

"Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc méltán vált nemzeti identitásunk sarokkövévé. A 12 Pontban megfogalmazott értékek azonban nemcsak főhajtásra köteleznek minket, hanem arra is emlékeztetnek, hogy ezeket az értékeket ma is meg kell védenünk." - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője annak alkalmából, hogy az MSZP EP-képviselői ma reggel megkoszorúzták Petőfi Sándor emlékművét Strasbourgban. "A márciusi ifjak lázadásukkal hitet tettek a demokratikus szabadságjogok, a sajtószabadság és a felvilágosult, szabad Európához való tartozás mellett. Példájuk ezért ma is követendő" - hangsúlyozta a delegációvezető.


Az MSZP EP-delegációja emlékeztetett arra, hogy március 15-e egyben a Szabad Sajtó Napja is. Ma minden eddiginél aktuálisabb március 15-e egyik legfőbb üzenete, a sajtószabadság biztosítása. "A szabad és független tájékoztatás nemcsak azt jelenti, hogy a média mindenről tudósíthat, hanem azt is, hogy az állampolgárok szabadon tájékozódhatnak, hogy válogathatnak különböző nézőpontok és tudósítások közül, valamint, hogy az újságírók félelem nélkül dolgozhatnak." - jelentették ki az MSZP EP-képviselői.

Tabajdi Csaba hangsúlyozta, szeretne olyan országban élni, ahol közös ünnepeinket együtt ünnepeljük. Az olyan alapvető értékekben, mint a márciusi ifjak által követelt demokratikus szabadságjogok és a jogállamiság mindnyájan osztozunk. Közös céljaink elérése érdekében pedig képesek vagyunk párbeszédet folytatni egymással. "Szabadságharcunk emléke akkor fog kiteljesedni, ha Magyarország minden állampolgára szabadon, létbiztonságban, félelem nélkül élhet közös otthonunkban: Európában." - húzta alá a szocialista delegációvezető.