mszp.hu | Egészségügy
2019. április 10. 12:28

MSZP: európai minimálbért az orvosoknak, ápolóknak

Az egységes színvonalú európai egészségügyi ellátás érdekében az orvosoknak 4500 eurós, a szakápolóknak, nővéreknek 2250 eurós alapbért javasol az MSZP. A PM-mel közös rákmegelőzési javaslatcsomagot nyújtanak be az Országgyűlésnek.
Korózs Lajos a Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából arra hívta fel a figyelmet szerdán Budapesten, hogy a kormány még mindig nem készítette el az ezzel kapcsolatos nemzeti stratégiát. Csak ígéri, de még senki se látta. Pedig  európai szervezetek követelik a tagállamoktól,  fogalmazzák meg a rákos megbetegedések prevenciójával, a kezelésekkel, utókezeléssel kapcsolatos kormányzati teendőket. 
 
 
Az MSZP egészségügyi szakpolitikusa, országgyűlési képviselője közölte, azért küzdenek, hogy minden európai polgár európai szintű egészségügyi ellátást kapjon. A következő hétéves ciklusban az egészségügyet kiemelt területként szeretnék látni, uniós forrásokból garantálva a betegbiztonságot. A szocialista párt valamennyi európai orvost megillető minimálbért javasol, amely nem lehet kevesebb 4500 eurónál, 1,5 millió forintnál. A szakápolók, nővérek alapilletményét is rögzítenék, 2250 euros, 750 ezer forintos bruttó bért javasolnak. 
 
 
Mivel a tömeges orvoselvándorlás egyensúlytalanságot okoz az európai ellátásban, az MSZP olyan uniós költségvetési keret létrehozását kezdeményezi, amelyből az érintett tagországok önkormányzati közvetlenül pályázhatnak orvos-megtartó forrásokra. Ezeket a támogatásokat szolgálati lakás biztosítására, praxisköltségek finanszírozására, béremelésre fordíthatnák.
 
 
Szabó Tímea a sajtótájékoztatón arra emlékeztetett,  Magyarországon évente 33 ezer ember hal meg daganatos betegségek következtében. Az OECD országok között ez az egyik legrosszabb mutató. “Szekszárd méretű város lakossága tűnik el minden évben azért, mert Orbán Viktor kormánya nem hajlandó érdemben segíteni ezeken az embereken” - hangsúlyozta a PM országgyűlési képviselője. Kijelentését azzal egészítette ki, a nemzeti rákmegelőzési stratégia kilenc év alatt se készült el, miközben évente 400 milliárd forinttal költenek kevesebbet egészségügyire mint a korábbi években.
 
 
Komáromi Zoltán háziorvos arról beszélt, az elmúlt 10-12 évben eddig legalább 7 ezer szakorvos hagyta el az országot, aki gyógyítani, tanítani tudott volna. “Velük együtt távozott sok szakápoló, úgyhogy mondhatni, aki itt akarta hagyni az országot, az már itt is hagyta.” Komáromi becslése szerint évente 10-15 ezer ember életét tudnánk megmenteni, ha a szűrések körét ki tudnák terjeszteni, ha nem kellene 4-6 hetet várni egy egyszerű diagnosztikai vizsgálatra.

Kapcsolódó párttagok