MSZP: Ez a kormány az ország szégyene

MSZP: Ez a kormány az ország szégyene
Ez a kormány az ország szégyene: nem a járványt akarják megállítani, hanem a felelősségre vonást megúszni – mondta Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese szerdán, online sajtótájékoztatón.

Tegnap a Fidesz ismét „kimutatta a foga fehérjét”: „bebizonyították, hogy a kormányzás nem, csak az összeharácsolt vagyon, és a hatalom megtartása érdekli őket” – jelentette ki.

Nem azzal foglalkoztak, hogy az emberek életét és biztonságát meghatározó rendeletet időben elkészítsék és nyilvánosságra hozzák, hanem az alaptörvény és a választási törvény módosításával.

Harangozó világossá tette: tegnap az Országgyűlés, az ellenzéki frakciók támogatásával, kizárólag a járvány megfékezéséhez szükséges gyors kormányzati intézkedésekhez adott felhatalmazást, a kormány által „az éj leple alatt” benyújtott törvényjavaslatoknak pedig „ehhez semmi közük nincsen”.

Ezeket a Fidesz akkor is benyújtotta volna, ha a Parlament tegnap nem hosszabbította volna meg a veszélyhelyzetet.

„Ez fontos. Arra kérünk mindenkit, hogy ezt értse, és ne állítson ezzel ellentétes valótlanságokat. A veszélyhelyzet meghosszabbításának tegnapi döntésének és a Fidesz által tegnap éjszaka benyújtott törvényjavaslatoknak semmi közük egymáshoz” – nyomatékosította.

Kijelentette: „Ez a kormány az ország szégyene”. Nyáron a járvány 2. hullámára való felkészülés helyett yachtozással töltötték az idejüket, az egészségügyi ellátórendszert nem készítették fel.

Nincs elég influenza-védőoltás, nem működött a kontaktkutatás, nem volt elég tesztkapacitás, nemhogy legalább a tanárok és az egészségügyi dolgozók tömeges ingyenes szűréséhez, de még a tünettel rendelkezők számára sem. Ezek után Orbán Viktor a köztelevízióban tegnap este bejelentette: „50% esély van arra, hogy összeomlik a magyar egészségügy, akár többezer honfitársunk halálát okozva”.

Harangozó „vérlázítónak” nevezte, hogy ilyen körülmények között a kormány még tegnap sem a kormányrendelet időben való kihirdetésével, az érintettek tájékoztatásával, a bajba jutottak megsegítésével volt elfoglalva, hanem „alaptörvénymódosítással, a választási szabályok átírásával, a hatalom és a vagyon megszerzésével és megtartásával”.

„Betegesnek” minősítette, hogy míg emberek százai halnak meg a járványban, „Orbán Viktor és a Fidesz apuról és anyuról értekeznek az alaptörvényben”. Azt mondta: a javaslatnak a magánalapítványokba menekített közvagyon kétharmados bebetonozásáról szóló része „mindent elmond” a Fideszről, a rendkívüli jogrend szabályainak átírásáról szóló passzusnál pedig „a politikai paranoia végső szintet lépett”.

Ez ugyanis az egész parlamentet kiiktatja ilyen helyzetekben, akár a most kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításának kérdésében is, és ezt a jogot egyszemélyben a köztársasági elnöknek adja át - mutatott rá.

„Már nem az ellenzéktől félnek. Ez a javaslat azt mutatja, hogy a baj akkora, hogy Orbán Viktor már a 133 bátor emberétől fél, már bennük sem bízik” – mondta Harangozó –, hiszen éppen tőlük veszi el a jogot, hogy esetleg a kormánnyal ellentétesen döntsenek.

A választójogi törvény módosításáról azt mondta: eleve ízléstelen másfél évvel a választások előtt a választójogi szabályokhoz hozzányúlni.

„A listaállítások szabályait megváltoztathatják, de ezzel nem fogják megakadályozni, hogy az ellenzék egységesen, a Fidesz kihívójaként, és végül a többség bizalmát elnyerve induljon” a választáson.

Felhívta a figyelmet: a javaslatban „legitimálni akarják a választási csalásokat”, mert egy eldugott passzusban szerepel a szavazólapok lefényképezése – a szavazatvásárlás és a láncszavazás egyik kelléke -, ami „a legutóbbi krumpliválasztások után konkrétan gyomorforgató”.
„Orbán Viktor és kormánya, a Fidesz támogatásával, úgy tűnik, hogy most ezt akarja törvénybe iktatni. Egészen késégbe lehetnek esve, ha ilyen eszközökhöz nyúlnak” – mutatott rá.

De szégyenteljes az is, amit kormány nem tett meg tegnap sem: a járvány és a korlátozások miatt bajba jutottak „még mindig nem számíthatnak a Fidesz-kormányra, a valódi segítség ismét elmaradt”.

Kiemelte: Az MSZP, mint szociáldemokrata párt, továbbra is ragaszkodik az ellenzéki közös javaslatok részeként is a 80%-os bértámogatás bevezetéséhez a magyar kis- és középvállalkozásoknál, és hogy 100%-os táppénzt kapjon mindenki, aki a járvány ideje alatt megfertőződik vagy hatósági karanténba kerül. „Az embereknek ne kelljen dönteniük a egészségük, a mások egészsége és a saját családjuk megélhetése között” – emelte ki.

Szintén ragaszkodnak az álláskeresési támogatás 3-ról 9 hónapra és legalább havi nettó 100 ezer forintos összegre emeléséhez, a családi pótlék, a GYES, a GYET megduplázásához, a nyugdíjak megállapításánál pedig a svájci indexálás visszaállítását, ezen túlmenően pedig egyszeri anyagi segítséget követelnek a nyugdíjasok számára.

„A Fidesz-kormánynak ezzel kéne foglalkoznia. Erre kaptak felhatalmazást és kizárólagos felelősséget is. Nem az emberek alsónemújében való matatásra, nem a harácsolt vagyon és a hatalom bebetonozására, nem a választási szabályok manipulálására.”

„A cselekvés ideje már rég eljött. Szeretném világossá tenni, hogy a felelősségre vonás ideje is el fog jönni” – jelentette ki.

Kapcsolódó párttagok