kisalfold.hu | Belföld | szövetkezetek Győr
2013. január 31. 11:56

MSZP Győrben: az agrárium meghatározói a szövetkezetek

Az MSZP agrár- és vidékfejlesztési programjáról beszélt szerdán Győrben Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke.

Szerinte az agrárium meghatározói a szövetkezetek, s nem kellene őket háttérbe szorítani. Célirányos támogatáspolitika, s az élelmiszer 27 százalékos áfájának csökkentése mellett érvelt.

"Minél kisebb településen él valaki, annál nehezebb körülmények között gazdálkodik" - bírálta a kormány vidékfejlesztési politikáját Beke Károly, az MSZP megyei alelnöke azon a szerdai győri sajtótájékoztatón, ahol Gőgös Zoltán, a párt parlamenti képviselője agrár- és vidékfejlesztési programjukról beszélt. Gőgös szerint a hazai mezőgazdaság nem tud kilépni a közös agrárpolitkából, hisz a támogatások 90 százaléka az uniótól érkezik. "Folyamatosan azt hangoztatják, hogy a nagytőke pártján vagyunk: rengeteg európai országban a szövetkezetek határozzák meg az agráriumot, nálunk pedig lassan szitokszó lesz" - mondta. Hozzátette: a favorizált családi alapú gazdálkodás ezt nem tudná pótolni.

A meglévők mellé új tevékenységek - például energiaellátás, beszállítói ipar - integrálást sürgette, melyre célirányos támogatáspolitikával lehetne ráerősíteni. Az alelnök a kormányzati előkészületeket sürgette, 2013 végén többek közt ugyanis megszűnne az őstermelői adókedvezmény. Mint mondta, az élelmiszer jelenlegi, 27 százalékos áfája kigazdálkodhatatlan, piacvesztést okoz, s erősíti a feketegazdaságot. A földbérleti pályázatok kapcsán azt ígérte: ellenőrizni fogják, hogy azok nyertesei valóban betartják-e a pályázatban vállalt feltételeket.