mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. február 24. 12:46

MSZP: Havi öt ingyenes otthoni gyorstesztet mindenkinek!

MSZP: Havi öt ingyenes otthoni gyorstesztet mindenkinek!
„A kellő immunitás eléréséig biztosítsa az állam az elegendő tesztet” – szólította fel a kormányt Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője szerdai online sajtótájékoztatóján.

Az MSZP szerint most, a harmadik hullámban, különösen fontos a minél több tesztelés és kontakt-kutatás – mondta el a képviselőnő. „Felszólítjuk a kormányt, hogy Ausztriához hasonlóan biztosítson mindenkinek havi öt ingyenes gyorstesztet” – jelentette be Bangóné.

Emlékeztetett, pártja szerint kormányzati részről a tisztességes kommunikáció hiánya nagyban hátráltatja a válságkezelést, az MSZP ezért már a járvány kirobbanása óta hiteles és teljes körű tájékoztatást követel. „A kormányzati kommunikáció megbukott! A regisztrációval kapcsolatban például a mai napig nem tudják megmondani, hogy kötelező-e; rengeteg idős regisztrációja meg sem jelenik a rendszerben, az oltási prioritási lista óta pedig az egész ország azt találgatja, hogy ki melyik kategóriába tartozik, kit, mikor és milyen vakcinával oltanak”.

A szocialista politikus kiemelte, a rendszer sem tudja, kit mikor kell értesíteni, így például a 60 év feletti krónikus betegeknek szóló levelet olyanok is megkapták, akikre ez nem is áll, sőt, akik akár már túl is estek az oltáson. Elmondta, nem kaptak választ arra sem, hogy ki a felelős, és mennyibe került ez a felesleges levelezés.

„Mindez gyengíti az emberek bizalmát, ezt pedig jól mutatják a felmérések: sokkal többen akarnak oltakozni, mint a regisztráltak, aki mindössze kétmillióan vannak” - tette hozzá.

Rámutatott, mindemellett a kormánypárt kedden leszavazta az Országgyűlés Népjóléti bizottságában tett javaslatot, amely a szakdolgozók új szolgálati jogviszonyának felfüggesztéséről szólt. „Sorra jönnek a hírek, hogy az egészségügyi dolgozók nem akarják aláírni az új szerződést. Az MSZP álláspontja szerint részletesen kidolgozott és egyértelmű szabályozásra van szükség, amelynek véleményezésére és elfogadására kellő időt kell biztosítani az érintettek számára”.

Bangóné Borbély Ildikó érthetetlennek nevezte a fejetlenséget, a hiteles tájékoztatás hiányát és azt is, hogy nem foglalkoznak az MSZP javaslatával, amely előre venné a pedagógusokat, a bölcsődei alkalmazottakat, gondozókat, az iskolai nem pedagógus munkavállalókat, valamint a kereskedelemben dolgozókat az oltási listán.

Bejelentette, az MSZP azt javasolja, hogy az osztrák példához hasonlóan a kormány biztosítson ingyenesen havonta öt darab otthon elvégezhető gyorstesztet minden magyar állampolgár számára. „Ezzel egyszerre lehet hozzájárulni a védekezés sikerességéhez, valamint az emberek biztonságérzetének növeléséhez”.

Kapcsolódó párttagok