mszp.hu | Belföld
2023. október 11. 14:38

MSZP: Indokolatlan és elfogadhatatlan a benzinár emelése

MSZP: Indokolatlan és elfogadhatatlan a benzinár emelése
Indokolatlannak és elfogadhatatlannak nevezi a két szocialista képviselő, Dr. Tóth Bertalan és Vajda Zoltán azt a fideszes törvénymódosítást, amelynek eredményeképpen 2024. január 1-jétől a benzin esetében literenként 16,5 forinttal, a gázolaj esetében literenként 18,6 forinttal több adót szedne be az Orbán-kormány az autósoktól.
A fideszes törvénymódosítás következtében literenként 41,3 forintos áremelés jöhet 2024-től a kutakon, emiatt a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvény módosítását javasolja két szocialista országgyűlési képviselő, Dr. Tóth Bertalan és Vajda Zoltán. Az újraszabályozott rendelkezés biztosítja, hogy 2024. január 1-jétől csak a legszükségesebb mértékben emelkedjen az üzemanyagok jövedéki adója. Az MSZP-s politikusoka javaslatukban azt írták: ezzel el lehetne kerülni a fideszes megszorítást, ugyanakkor érvényesülne az EU által meghatározott minimális szintű adóterhelési szint.
 
Dr. Tóth Bertalan és Vajda Zoltán szerint nem igaz a Fidesz állítása, hogy azért van szükség a megszorító intézkedésre, hogy korrigálják az üzemanyagok adómértékét az uniós adóminimum teljesítéséhez. A két képviselő az általuk jegyzett javaslat indoklásában úgy fogalmaznak: a benzint és a gázolajat érintő uniós minimum jövedéki adómértékek 2010 óta nem változtak, így adóemelésre sem lenne szükség, ha Orbán és Matolcsy együtt nem tette volna tönkre a forintot, nem gyengítette volna a 265 forintos euróról 389 forintos szintre. 
 
A két szocialista képviselő arra hivatkozik, hogy egy EU-s irányelv alapján kell kiszámolni az adó minimális mértékét, 2024. évre ennek alapán 388,6 forintos euró átváltási árfolyammal kell számolni, nem pedig az Orbán-kormány által tervezett 425 forintos árfolyammal. A Fidesz erre hivatkozva is szedne be januártól az indokoltnál több adót az autósoktól. Dr. Tóth Bertalan és Vajda Zoltán mindezek miatt kezdeményezi, hogy csökkentse az országgyűlés a 2024. januárjától hatályos adómértékeket az uniós szabályozásnak megfelelő szintre, valamint kezdeményezi az üzemanyagokat terhelő kiskereskedelmi különadó kivezetését. „Az MSZP elfogadhatatlannak tartja a Fidesz által bevezetni tervezett megszorítást” – írták a javaslat indoklásában. 
 
Az üzemanyag-kiskereskedelmet ma is különadó sújtja, melynek megszüntetésével elkerülhető lenne az üzemanyagok 2024. január 1-jétől történő áremelése, hiszen amennyivel emelni kellene azok jövedékiadó-tartalmát, annyival csökkenteni lehet a különadó terhet – olvasható a két képviselő által jegyzett törvényjavaslatban.