mszp.hu | Belföld
2024. március 08. 07:00

MSZP: Itt az ideje, hogy a kormány érdemi intézkedéseket tegyen a vasúti járműpark fejlesztése érdekében!

MSZP: Itt az ideje, hogy a kormány érdemi intézkedéseket tegyen a vasúti járműpark fejlesztése érdekében!
A magyar kötöttpályás közlekedés sok tekintetben kritikus állapotban van, elavult az infrastruktúra, valamint a tervezett élettartamán messze túlhaladott járművek képezik a mai napig a személyszállítás gerincét – elég, ha mellékvonalakra vagy a fővárosi agglomerációban közlekedő HÉV-szerelvényekre gondolunk. A nem ritkán hatodik évtizede a síneket koptató, elöregedett szerelvények sem az utasbiztonság, sem a szolgáltatás színvonala, sem a menetrend fenntartása szempontjából nem nevezhetők már ideálisnak.

Az elmúlt években a magyar kormány több járműbeszerzésre kiírt tendert elszalasztott, pedig több mint 100 villanymozdony, több mint 100 motorvonat, valamint használt járművek is érkezhettek volna a MÁV flottájába, amelyek valamelyest enyhítették volna a súlyos járműhiányt.

Sajtóhírek szerint a magyar kormány nem titkolt szándéka, hogy az egyik legjelentősebb európai vasúti járműgyártó vállalatot, a spanyol TALGO-t megvásárolja. A spanyol Sánchez-kormány azonban határozottan elutasítja a részben magyar állami tulajdonban lévő cégcsoport felvásárlási ajánlatát. A hírek szerint a spanyol kormány elutasító döntésének indoka, hogy attól tartanak, orosz érdekkörök, esetlegesen maga az orosz állam áll az akció mögött.

Az MSZP szerint a kormánynak nem bizonytalan, kétes hátterű ügyletekbe kellene bonyolódnia, hanem azonnali és érdemi intézkedéseket kellene tenni az elöregedett vasúti járművek kiváltása érdekében.

Dr. Varga László, az MSZP elnökhelyettese

Kapcsolódó párttagok