mszp.hu | Belföld | brókerkormány
2015. április 23. 13:48

MSZP: kókler áfacsökkentés helyett minden fontos alapvető élelmiszer adója legyen 5 százalék!

A brókerkormány luxusban élő politikusainak fogalmuk sincs a magyar valóságról: ezt Rogán Antal RTL Klubnak adott zavaros nyilatkozata is bebizonyította, amikor összekeverte a sertéshúst a baromfival. Kétségbeejtő, hogy olyan fideszes milliomosok döntenek az élelmiszerek áfájáról, akik azt sem tudják, hogy baromfihúsból több fogy Magyarországon, mint sertésből.

Az MSZP szerint elég a kókler törvényalkotásból! Követeljük, hogy a brókerkormány pártjai az összes, a kiskeresetű fogyasztók által vásárolt alapvető élelmiszer áfáját vigyék le 5 százalékra! Ezzel nem csak a sertéshús lehet olcsóbb, hanem a baromfihús, a tej, a félkemény sajtok, az európai zöldségek és gyümölcsök, édesvízi halak, a tojás, a fehér- és félbarna kenyér, valamint a vizes zsemle és a vizes kifli is. Erről az MSZP-nek benyújtott törvényjavaslata van! (Lásd: http://www.parlament.hu/irom40/04394/04394.pdf)

Ez egy csapásra megszüntetné az áfacsalásokat, olcsóbb lenne az élelmiszer, a gazdák pedig nagyobb forgalmat könyvelhetnének el.

Ez az áfacsökkentés kevesebbe kerülne, mint az SZJA tervezett 1 százalékos mérséklése, viszont sokkal több pénzt hagyna a kiskeresetű emberek zsebében. Ezért az MSZP szerint, ha a kormány adót akar csökkenteni, akkor ez csak a legfontosabb alapvető élelmiszerek áfája lehet.

Gőgös Zoltán,
elnökhelyettes, országgyűlési képviselő

Harangozó Gábor,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke

Legény Zsolt,
országgyűlési képviselő