mszp.hu | kongresszus 2015
2015. november 28. 08:50

MSZP Kongresszus 2015

MSZP Kongresszus 2015
Az MSZP Kongresszusának beszámolója.

A kongresszuson elhangzott beszédeket az alábbi lejátszási listában megtekintheti:

Az MSZP Kongresszusának eseményeiről folyamatosan tájékoztatunk.

 

16:02 - Igyekeztünk tettekkel is segíteni azoknak, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy élelemhez jussanak. Köszönjük Iványi Gábornak, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetőjének, hogy segít rendelt helyére eljuttatni az MSZP tagjainak, küldötteinek felajánlását.

15:52 - A Kongresszus zárt ülésen folytatja tovább a munkát.

15:49 - Köztársaság, demokrácia, részvételi demokrácia – ez volt a hatodik szekció témája. Az ott folytatott vitából Lukács Zoltán alelnök azt emelte ki, hogy az orbáni rendszer eltörölte a demokráciát. De miért sikerült ez nekik ilyen könnyen? Azért, mert sem 1989-ben, sem 2010-ben nem kaptak az emberek annyit a demokráciától, hogy most meg akarnák védeni azt. Csak több demokráciával lehet a 4. köztársaságot felépíteni, nincs visszaút 1989-hez, és 2010-hez sem.

Sokkal nagyobb beleszólást kell adni az embereknek a saját ügyeikbe. Sajnos, ma nem közelebb viszik a döntéseket az emberekhez, hanem egyre messzebb. Ez van most pl. az iskolaigazgatók kinevezésével: akik döntenek, valószínűleg nem is jártak abban az iskolában, amelyiknek a jövőjét önkényesen meghatározzák.

Szót kell emelnünk azokért az emberekért. akik kénytelenek voltak elmenni innen, mert nem tudtak megélni. Talpra kell állítani a szakszervezeteket, hiszen csak akkor lesz fizetésemelés, ha a munkások meg tudják védeni magukat, az érdekeiket. Figyelni kell a civil szervezetekre: ki kell dolgozni, hogyan lehetne például a forrásaikat bővíteni. Megoldás lenne, hogy az adónk még nagyobb részét adhassuk oda nekik.

A szekció másik előadója, Gurmai Zita egy fehér sállal lépett a pulpitusra, amivel a nőkkel szembeni erőszak elleni tiltakozását fejezte ki. Megdöbbentő, hogy Magyarországon hetente egy nőt agyonvernek a családon belül. Orbánék rendet ígértek, de valójában az sem érdekli őket, hogy Budapest szívében, a margitszigeti futópályán sorban támadják meg a nőket. Követeljük, hogy az Európai Unió lépjen fel határozottabban a nők jogainak védelme érdekében!

De Magyarországon nemcsak a nők kiszolgáltatottak, hanem szinte mindenki. Ahol nincs jogállam, ott a hatalom azt tesz az emberekkel, amit akar. Vissza kell állítani a demokratikus jogállamot, hogy a nagyüzemi lopást meg lehessen akadályozni. Az emberek nem alattvalók, és a nevetséges nemzeti konzultációk helyett valódi párbeszédet kell folytatni az emberekkel.

A Fidesz korlátozza a népszavazást: az emberek nagy többsége elutasítja a vasárnapi zárva tartást, de a Fidesz megakadályozza a referendumot. A kormánypártok ugyanis félnek attól, hogy az emberek elmondják a véleményüket. Mutassuk meg, hogy nemcsak úgy lehet politizálni, ahogy azt a Fidesz teszi! Teremtsünk valódi demokráciát, építsünk fel egy új Magyarországot!

15:42 - Kunhalmi Ágnes, pártunk fővárosi elnöke az „A mi erős Budapestünk” című szekcióülés konklúzióját adva arról beszélt, hogy Budapest egy nagyon vonzó és pörgő központ, félúton Tokió és New York között. Kapu a nagyvilágra kelet és nyugat között, ahonnan bárhová eljuthatsz és ahová bárhonnan érdemes is megérkezni. Budapest a magyar sztori egyik leghosszabb fejezete, de nem az egyetlen – jelentette ki.

Fővárosunk élete, atmoszférája, pörgő mindennapjai, a kultúrája nem a semmiből jön: magában hordozza egész Magyarországot. Budapest valódi erejét és lelkét nem a fonódó villamos, vagy éppen a Kossuth tér díszburkolata adja, hanem a benne élők tehetsége és boldogulni akarása – fogalmazott.

Akik reggel kinyitják az iskolákat, és a kórházakat, a pékségeket és a kávézókat, akik bátran éttermet nyitnak a körúton, a Király utcában, vagy épp Pestszentlőrincen. Akik minden nap programoznak a Prezi-ben, miközben új óvodákat és új iskolát alapítanak. És bizony azok erejéből is, aki nem féltek vizet és gyerek ruhát vinni a pályaudvarokra, akik nem tűrték, hogy csecsemők feküdjenek a hideg kövön, akik tudják, hogy a valódi falak a fejekben van – mondta.

Horváth Csaba szerint Budapest fantasztikus város. Akkor is, ha ma el akarják lehetetleníteni, ha tönkre akarják tenni. Mert Budapestet nem lehet legyőzni, a mi városunk tartja magát. A szellem, a kultúra virágzik, tele vannak az utcák fiatalokkal. és a fél világ személyesen is látni akarja ezt a város. miért kell mindnet tönkretenni a ami működik ebben az országban? – kérdezte.

Budapest a Budapestiek miatt jó hely. Akkor miért kell innen elüldözni az embereket? – tette fel a jogos kérdést. A mi Budapestünk nem akar elüldözni senkit: a mi fiataljaink menjenek Bécsbe vagy akár Londonba, de után jöjjenek haza, mert az ő életükben ez csak egy állomás, de Budapest a cél. Mi minden kell ehhez?

Elsősorban normális munka normális fizetésért, valamint szociális biztonság, mert ebben a városban senki nem érezheti azt hogy magára hagyták. Harmadik lételemként pedig a közbiztonságot említette, azt, hogy elmehetünk-e egy étterembe vagy egy koncertre anélkül, hogy félnünk kellene. Vegyük vissza Budapestet, vegyük vissza a jövőnket! – zárta mondandóját az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

15:35 - Olcsóbb energiát! – címet viselő szekcióülésünk tapasztalatait előbb Tóth Bertalan, majd Tüttő Kata foglalta össze. Tóth Bertalan szerint a fideszes rezsicsökkentés háromnegyede ott maradt a jómódúaknál. Milyen rezsicsökkentés az, aminek minimum 10%-át ellopták? - kérdezte az általa robbantott, és hosszú hónapok kitartó munkájával felgöngyölített MET-botrányra utalva. Ez is ott lehetne a magyar fogyasztóknál, ha nem Orbán barátainál landolt volna - mondta. Ma reális alapja van az azonnali, igazságos és fenntartható árcsökkentésnek a világpiaci folyamatok miatt. Az MSZP igazságos teherviselést akar a rezsiáraknál is, ami azt jelenti, hogy a kisfogyasztók kapjanak nagyobb kedvezményt: 20%-ot a gázáraknál, és további 10-10 %-ot a távhő-, illetve a villanyáraknál. További 30-40%-os megtakarítás érhető el épületgépészeti és szigetelési felújításokkal, hiszen a legolcsóbb energia az el nem használt energia, de a kormány erre nem ad uniós támogatást. Ez megengedhetetlen, ez ellen fel kell lépni – szögezte le.

Tüttő Kata, aki az elmúlt időszakban gyakorlatilag az MSZP nem hivatalos klímaügyi nagykövetévé avanzsált, Áder Jánosra utalva kijelentette: nem pályázik semmilyen ENSZ-tisztségre. Nem a bolygó az, amit meg kell menteni, hanem a rajta lévő életek. 100 éven belül a fajok fele eltűnhet a Földről - jelentette ki. Kérdés, hogy mi, emberek köztük leszünk-e. Az éghajlatváltozás mindenkit érint, de azokat sújtja leginkább, akik a legkevésbé felelősek érte. A jövő heti párizsi klímacsúcs kereszteződés lehet: az emberiségnek tiszta és megfizethető energia kell, a magyar kormány energiapolitikája azonban sajnos nem ebbe az irányba halad. Mi szocialisták viszont tudjuk a helyes irányt, megvan a fejünkben a tudás, a szívünkben pedig megvan az az emberség, az az szeretet, amely garantálja, hogy senkit ne hagyjunk hátra a klímaváltozás elleni küzdelemben.

15:25 - Termőföld – vidékfejlesztés

Iván Lívia, a hatvani Societas alelnöke egy kis faluból, Boldogról érkezett. Egykor valóban boldogok voltak a helyiek, akkor, amikor volt még téesz. Ma már ez nincs, megszűnt a biztonság – kezdte a Termőföld – vidékfejlesztés szekció munkájáról szóló beszámolóját a fiatal szocialista politikus.

A helyzet kilátástalan Boldogon. Az ott élők kétharmada órákon át ingázik, és csak a közmunkára számíthat. A fiatalok elköltöznek a faluból, mert nincsenek lehetőségeik. Pedig lehetne ez másként is: ott helyben kellene megszervezni a munkát, a termékek értékesítését. És persze is föld kellene ahhoz, hogy ismét boldogok lehessenek. Ne hagyjuk, hogy a Fidesz elrabolja a termőföldet, kezdeményezzük, hogy adják önkormányzati tulajdonba a termőföldet. A Fidesz nem rabolhatja el a jövőnket!

Az összefoglaló második felében Gőgös Zoltán arról a jelképről beszélt, amit a 42-es úton baktató birkák jelentenek. Mikor a rendőrök már vigyáztak a tiltakozó akció résztvevőire, szóltak, hogy le kellene takarítani a birkapiszkot. Ezt akkor sikeresen megtettük – emlékezett vissza a történtekre az MSZP elnökhelyettese. Ilyen nagy kupac fekália az, ami a Fidesz működése miatt alakult ki itt körülöttünk. Ebben az esetben is mindent megteszünk, hogy eltakaríthassuk ezt a piszkot.

Nem kérdés, hogy föld nélkül nincs vidék. Pótolhatatlan dolog, amit meg kell védenünk. Tisztességes gazdálkodó emberek nem tudnak 4-5 hektárbál többet venni, ezért nekik kell segítenünk, meg az önkormányzatoknak.

15:17 - Szekció-beszámoló – Fizetésemelést!  Dániel Magdolna (MSZP Veszprém megyei alelnöke):

Az MSZP az egyetlen, aki megértette az emberek üzenetét, hogy a bérből és fizetésből élők ma élet-halál harcot vívnak a napi megélhetésért. A fizetésemelést nem lehet halogatni, mert az utolsó utáni pillanatban vagyunk. Mi küzdünk a közszférában dolgozókért, akik a vállukon viszik az országot. Addig kell megoldani ezeknek az embereknek a sorsát, amíg még itthon vannak.

A nők hátrányos helyzetéről is szólni kell. A minap még a 8 éves kisfiam is azt mondta: ha egy nő boldog, akkor nincsen semmi gond. A kormánynak is értenie kellene, ha a család rendben van, akkor az ország is rendben lesz. Fizetésemelést követelünk!

Katona Tamás:

Két fontos társadalmi csoportot szólítunk meg: az egyik a közszféra, a másik a nagyon szerény fizetésből élők.

A közszférában megalázó fizetések vannak. A bérük megegyezik egy Bécsben dolgozó gyorséttermi munkás fizetésével.

A nők kevesebb bére is kevesebb, teljes szektorokban, ilyen például az oktatás, vagy az egészségügy.

A szekcióülés során elhangzott: Magyarországon a legmagasabb a minimálbér adója. Hiába emelkedett a bruttó összege, a reálértéke csökkent. Ezért mondjuk, legyen 100 ezer forint a nettó minimálbér. Ma már 500 ezer ember dolgozik külföldön. Ezt meg kell állítani, ezért követeljük a fizetésemelést.

Ezt 2018-ban legkésőbb a kormányváltás után meg fogjuk tenni.

15:01 - A szociális krízis – szociális biztonság szekcióban történteket Bangóné Borbély Ildikó és Korózs Lajos foglalta össze.

Ha nem törődünk a gyermekekkel, akkor a jövőnket fogjuk elveszíteni – kezdte Bangóné Borbély Ildikó. Parlamenti képviselőnk arról beszélt, ezért sem engedhetjük meg, hogy lemondjunk egyetlen egy gyerekről. De nem mondhatunk le egyetlen dolgozóról és egyetlen nyugdíjasról sem.

A szegénység szorosan összefügg az egészségi állapotunkkal, ezért a szegénység felszámolása közös nemzeti ügyünk. A szegénység káros az egészségre. A kormány, amely nem akarja felszámolni a szegénységet, tudatosan károsítja a magyar emberek egészségét. Már csak ezért is 2018-ban le kell váltani ezt a kormányt.

Korózs Lajos arra hívta fel a figyelmet, hogy már világosan látszik, a magyar társadalomnak csak a 10%-a járt jól a Fidesz legutóbbi öt éve alatt. Ők azok, akik előre ismerik a pályázatok kiírását, megrendeléseket kapnak, uniós pénzhez juthatnak. Velük szemben áll az a 90%, amely közmunkán tengődik, éhbértért dolgozik, a nyugdíjasok, a pedagógusok, a szociális munkások, akiknek hét éve nem emelkedett a bére.

Az MTA világossá tette, hogy a magyar társadalom közel 90%-a gyalázatos körülmények között él. Közel hét millió ember nem mehetett el tavaly nyaralni. Közel fél millió háztartásban nem tudnak megfelelően fűteni. A megoldás: Magyarországot ki kell szabadítani a fideszes politikai bűnözők csapdájából. A negyedik, modern, európai köztársaságot kell felépíteni, amelyben nem lehet éhező gyerek, ellátatlan beteg, és egyetlen olyan ember, akinek ne hallgatnák meg a szavát.

14:58 - Orbánék tudják: az új magyar közt csak az MSZP-vel jöhet létre: ez óriási felelősség – ismétli meg. Orbán ritkán szokott őszinte és még ritkábban szokott visszafogott lenni. Az elmúlt hetekben mégis arra figyelmeztetett, hogy emlékezzenek a Fidesz tavaszi letargiájára. Orbán szerint most ugyan fordult a helyzet, de ugyanilyen gyorsan fordulhat visszafele is, és igaza van, mert ma olyan súlyos feszültség van a társadalomban, hogy bármikor berobbanhat. Ennek megfelelően - beszéde zárásaként - a puskaporral kapcsolatban két dolgot kér: tessék szárazon tartani és nem egymásra pazarolni...

14:54 - Bizonyított és hiteles nyitottságra van szükség. Ezt idén már bizonyítottuk Veszprémben, amikor a civil Kész Zoltánt támogattuk és megnyertük azt a választást. Ezt üzeni az alapszabályba beemelt előválasztás lehetősége is.,

Az előválasztás nem pártok előzetes küzdelmét jelenti. Kifelé üzenném. emiatt senki ne alapítson új pártot. Ezt a küzdelmet nem tévéstúdiókban, hanem a terepen kell megvívni.

Nálunk Szegeden több éve van előválasztás. Felkeressük a köztiszteletben álló személyeket, megkérdezzük, lenne-e képviselő, megkérjük, hogy dolgozzon velünk, majd felkérjük képviselőnek, felkérjük képviselőnek. Nálunk az MSZP frakció csaknem fele nem MSZP- tag. De hozott valami pluszt, valami értékeset. Tavaly 20 körzetből 17-et nyertünk meg.

Erőnk a helyi társadalmakban lévő aktív jelenlét. A települések többségében az ottani szocialista lokálpatrióta politikai hozzáadott értéknek bizonyult. Helyben ott van a csendes józan többség, aki le akarja várni az Orbán-rezsimet és hiteles alternatívára vár. Őket kell megtalálni és megszólítani.

Néhány gondolat a választmány jövőbeni feladatairól. A legfontosabbak a ciklus második felében lesznek. Támogattam, hogy a jövőben a 106 4egyéni választókörzet fog delegálni. Azok döntsenek a jövő fontos kérdéseiről, akiknek feladata van a jövő sikerében.

Az MSZP rombolására most régi-új taktika van. Sokáig azzal romboltak minket, megkérdezték az idősebb vezetőket megkérdezték, hogy miért szürkék a fiatalok, a fiatalokat pedig azzal, hogy miért ilyen tehetetlenek a jelenlegi vezetők. S mivel mindkét helyről egyetértő válaszokat kaptak, az emberek joggal gondolhatták, hogy mindkét megállapítás igaz.

A mostani nyilatkozatokról az jut eszembe, hogy nem az kínos, ha valakiből folyamatosan hülyét csinálnak, hanem az, hogy mindig ugyanazzal a régi, ócska trükkel...

14:43 - Botka László:

 A Fidesz-Jobbik azért kelt félelmet, hogy szó essen a valóságról. A szegénységről, az oktatás és egészségügy helyzetéről, a kivándorlásról és a rendszerszintű korrupcióról.

Ez a Fidesz-Jobbiknak a valóságnak ellentmondó alternatív világa. Aminek a magyarok többsége vesztese, mert rosszabbul ért, mert egzisztenciájában, értékeiben és érdekeiben sértett. Nekik kell mást kínálnunk.

Mostanában sokat cikkeznek arról, hogy a választók jobbra tolódnak. Ezt soha nem értettem, mert nem volt itt lakosságcsere. Ezek ugyanazok a választók, akik 2006-ban ránk szavaztak. Az emberek nem tudatosan definiálják magukat jobboldalinak vagy baloldalinak. Ott van mindenkiben a vágy a szabadságra, szolidaritásra, biztonságra, igazságosságra. De ott van a félelem is a bizonytalanságtól, az ismeretlentől és a meglévő kevés elvesztésétől. Orbán büszke populistaként a félelemre építi hatalmát. De ez csak addig működik, míg az emberek nem látnak olyan hiteles példát, amely bizonyítja, hogy valódi szabadság ott van, ahol nincs ellenség, mert ember és ember között csak a tudás és teljesítmény tesz különbséget.

Ez is működik. Bizonyíték erre azok a városok, kerületek, ahol győztünk.

Mi kell a hiteles alternatívához a Fidesz-Jobbikkal szemben? Kell karakterformáló politikai. Olyan, ami leleplezi propagandakormányzásuk hazugságait és hitelesen mutatja be saját értékeinket. Ha közérthetően akarjuk megértetni politikánk lényegét, amelyek az Orbán rezsim lényegét, bűneit mutatják be.

A fizetésemelés, földügy és fenntartható rezsicsökkentés ilyen alternatívateremtő ügyek.

14:39 - A hiteles baloldali karakter felépítése céljából az is fontos, hogy az orbáni rezsim szimbólumává tett intézkedéseit kell értékalapon kritizálni. Az egykulcsos adó, ami az orbáni igazságtalanság szinonimája például ilyen, de az orbáni vasfüggönyt sem lehet legitimizálni, mert ez sem megoldani, csak kihasználni akarta a menekültválságot – mondja.

Az alternatívaállítás alapfeltétele a programalkotás, ez szükséges, de önmagában kevés, nem pótolja sem a hitelességet, sem a kormányzóképességet, de neki fogunk állni a jövő év elején.

2015 végén egyértelmű a helyzet: a Fidesz-Jobbikkal szemben álló világ felállítása az MSZP feladata, de nincs egyedül vele, utal a tavaly év végi óriási civil tüntetésékre. 2014 után sokan azt hitték, hogy az új baloldal a civilekből áll majd. „A tüntetések szoktak buktatni kormányt, de nem szoktak alakítani” – mondja. Ez óriási felelősséget ró az MSZP-re. Ők a mi szövetségeseink – jelenti ki, hozzátéve, hogy az MSZP mindig támogatta a civileket. Példaként Kész Zoltán februári veszprémi győzelmét hozza.

14:37 – Botka László válaszmányi elnök jó hírrel kezd: közelítünk a ciklus feléhez. Ebben a szakaszban a kritika is fontos, de az alternatíva nyújtás is bejön a képbe. Botka László szerint ez a kongresszus ezt a közös munkát kezdi meg. ki kell mondanunk: a valóságban csak két alternatíva van, mert a Fidesz-Jobbik ugyanaz. Nem a Jobbik lett néppárt, hanem a Fidesz lett szélsőséges – mutat rá.

Magyarországon ma már nincs is kormányzás - jelenti ki. Ehelyett a Fidesz egy valóditól eltérő, alternatív valóságot akar az emberek elé vetíteni. Már propagandaminisztériumunk is van, amely azt hirdeti, hogy a reformok működnek, mind jobban élünk, sőt, mindjárt munkaerőhiány van az országban. Az oktatás, az egészségügy színvonala megy föl, miközben Európa süllyed le, persze.

14:28 - Hogyan lehet versenyképes a tudás? Hogyan teremthet otthont egy pályakezdő? Hogyan emelhetjük milliók fizetését? Miként javítható az állam szolgáltatásának minősége? Hogyan adható méltó nyugdíj  az időseknek? Mik a garanciái a jogaink védelmének? Mikor lehet ismét „bezzeg-ország” Magyarország? Ezekre a kérdésekre keressük együtt a választ.

Júniusban nem csak megválasztjuk vezetőinket, hanem többet teszünk: lerakjuk az alapjait annak a programnak, amiről most beszélünk.

Meg fogjuk mutatni, hogy nem a röghöz kötés az egyetlen alternatíva. Ha ez sikerül, büszke és biztonságban élő magyarok közösségévé válunk.

Hiába mond mást a Fidesz, valójában a nép az úr. A magyar nép dönt. Az ő szavazatuk számít. Talán a többség nem érzi, hogy ebből a zsákutcából ki lehet lépni.

Beszéltünk a történelmi felelősségről. Arról, hogy az MSZP-nek újra Európába kell vezetni az országot. Mert a Fidesz a saját maga teremtette válságot nem tudja megoldani. Mi képesek lehetünk erre, ha hiszünk benne, és ha változunk. Mert először nekünk magunknak, és a politikának kell megváltoznia, nem az embereknek.

Mi nem másoljuk a Fideszt, mint a Jobbik, nem tanulni akarunk Orbán Viktortól, ahogy azt Vona Gábor mondta. Mi le fogjuk váltani őket!

Véget kell vetni annak a rendszernek, ahol a sikeres politizálás kulcsa a választók csoportjainak kijátszása egymás ellen, a mindennapokban pedig a konfliktusok kiélezése. Vége lesz annak a világnak, ahol az érvényesülés útja a gyengébb elnyomása és ez erősebbnek vélt hátba döfése. Társadalmi békét kell teremteni, mert ez az építő munka feltétele. Ahhoz, hogy Magyarország élhető ország legyen, baloldali fordulatra, baloldali változásra van szükség, ezt pedig mi, magyar szocialisták hozzuk el. Nem elég visszatérni ’89-hez, és nem térhetünk vissza a 2010 előtti állapotokhoz sem. Nem is fogunk!

Tudjuk és értjük, hogy miért nem járható ez az út. A múlt, amelyet ma látunk, ma már nem győzhet a jelen felett, mint ahogy a jelen sem győzhet a jövővel szemben!

Ezért most azt kérem, tegyünk egy fogadalmat: nem kiabálással, nem mutogatással, hanem aprólékos, szívós és kitartó munkával elérjük a változást. Hogy új jövőt építünk Magyarországnak!

14:21 - Az az út ami előttünk áll, sok kockázatot rejt. De érdemes ezt a kockázatot vállalni, mert az eredménye egy igazságosabb Magyarország lesz. „Meggyőződésem, hogy ezt a kockázatot vállalni kell” – jelenti ki.

Négy kulcsterületet nevez meg, ahol azonnali változásra van szükség: a nők erősebb részvételét a közéletben, a minőségi munkahelyek megteremtését, az oktatás fejlesztését, az adórendszer átszervezését. Ezek olyan ügyek, amelyek minden elemző szemében nyilvánvalóak csak a Fidesz nem érti – mondja.

Kiemeli még a helyi döntéshozatal fontosságát, mert az önkormányzatok sokkal hatékonyabban és rugalmasabban tudják igazgatni a helyi közügyeket, az iskolákat, a kórházakat, ezért vissza kell adni a jogaikat.

Mi egy intelligens, 21. századi Magyarországot akarunk. Megvan hozzá a tudásunk, és nem kell hozzá feladnunk a nemzeti hagyományainkból semmit, de össze kell kapcsolni ezeket az európai fejlődéssel, amire a Fidesz láthatóan nem képes. Nekünk a válságban vergődő társadalmi csoportok problémáival kell foglalkoznunk, ehhez kell a komplex program, amit jövőre meg fogunk alkotni. Kivezetjük Magyarországot a zsákutcából.

14:19 - Az eddigiekből is látnunk kell, hogy a mi közösségünknek, a Magyar Szocialista Pártnak küldetése van: Magyarország megmentése. Történelmi jelentőségű feladatunk, hogy hazánkat kivezessük ebből a zsákutcából. Mert Magyarország jobboldalra csúszott, de a jobboldal elveszítette önkorrekciós képességét. A jobboldal ma már nem néz szembe a problémákkal és ezért nem is tud változtatni a krízisen.

Márpedig a jobboldal által válságba vezetett országnak valódi megoldásokra van szüksége. Ezek a válaszok, stratégiák csakis baloldalról, az MSZP-től érkezhetnek. Úgy kell magukra hagyott tömegeket megszólítani, ahogy Göncz Árpád krédója volt:  „azokat kell szolgálni, akiknek szolgálójuk nincsen.”

Nem egyszerűen le kell váltanunk Orbán Viktort, hanem Magyarországot ki kell fordítani a zsákutcából.

Az Magyar Szocialista Párt egyszer már adott új otthont a magyaroknak. Európát. Ez volt a történelmi küldetésünk. Mert Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk. S úgy fest, hogy ezt újra meg kell tennünk. Újra vissza kell tennünk az országot Európa térképére, mert a Fidesz lebontja az európai Magyarországot, és nekünk kell majd újjáépíteni. És merőben más lesz ez a program, mint a múltban. De ez nem lehet úgy, ahogy a a múltban tettük, nem alkothatunk úgy programot sem, ahogyan ezt az eddigiekben megkíséreltük.

Új módszerekkel, új rendszerben, új típusú programot fogunk készíteni.

A változást akarók különböző csoportjait kell megszólítani. Nem egyszerű pártalternatívát, társadalmi alternatívát kínálunk. A magyar politika 25 éven át kérte a magyar embereket, hogy változzanak. Most mi leszünk az elsők, akik őértük változni fogunk.

14:14 - Elfogadhatatlan a tömeges éhezés. A napi háromszori étkezés és fűtés mindenkit megillet. Megköszöni azt a rengeteg adományt, amit az MSZP közösségének tagjai gyűjtöttek össze a Fidesz szerint nem is létező szegények számára. A munkának még van becsülete, de értéke mát nincs – jelenti ki. Ezért van szükség fizetésemelésre ma Magyarországon – mondja.

14:10 - Tóbiás József:

Azzal vádolom a Fideszt, hogy szándékosan feledkezik meg a magyar társadalom kiszolgáltatott csoportjairól: a gyermekekről, a betegekről, a nyugdíjasokról.

A politikai cinizmus sajnos osztályrészünk. Azoknak üzenem, akik szerint kevés fiatal van köztük: de büszke vagyok rá, hogy a nyugdíjasok körében népszerű az MSZP. Mi nem vagyunk olyanok, mint hagyományosan a Fidesz, akik 50 éves kor felett értéktelennek tartják az embereket. Nem hiszünk a nagyszülők és az unokák generációinak szembeállításában. Az MSZP vissza akarja adni az idős emberek és a nyugdíjak becsületét. A nyugdíjasok védelmével üzenünk azoknak a korosztályoknak is, akik úgy érzik, hogy számukra nem lesznek biztosítottak a nyugalmas időskor évei.

Gyomorforgató cinizmusnak tartom, amit a kormány a gyermekszegénység és éhezés ügyében művel. Ma 100 emberből 34 gyerek vagy fiatalkorú éhezik. A Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös kutatásából egyértelműen kiderül, hogy Magyarországon csaknem 50 ezer ezer gyermek éhezik mindennap, s mintegy kétszázezerre becsülik azon kiskorúak számát, akik időszakosan nem jutnak elegendő élelemhez. Azok a politikusok, akik csak ennyit tudnak tenni a gyermekekért, nos, barátaim, hát, azok annyit is érnek.

Azzal vádolom a Fideszt, hogy szenvtelenül nézi, ahogy a nemzet egyre kritikusabb egészségügyi válságot él át.  E válságnak két alapja van. Az egyik, hogy tragikus az egészségügyi és szociális ellátórendszer állapota. A másik, hogy tragikus a magyarok egészségügyi állapota.

Indokolatlanul sokan halnak meg szív- és érrendszeri megbetegedésekben, e halálok tekintetében Európában dobogósok vagyunk.

Európában nálunk szintén kiugróan magas a rákos betegek és a rákban elhunytak aránya is. Miközben tömeges a megbetegedések aránya, nincs, aki gyógyítson, ápoljon.

Számos betegség, például a rák tekintetében világelsők vagyunk.

Szomorú adat az is, hogy újra növekszik az öngyilkosságok száma is, ma a kilencedik leggyakoribb halálok Magyarországon. Társadalom-lélektani folyamatok zajlanak, amelyek eredménye, hogy rosszul érezzük magunkat.

Azzal vádolom a Fideszt, hogy még mindig a munkabérek, fizetések alacsony szinten tartásával akarja pörgetni a gazdaságot. Pénztőke érdekeltségű gazdaságpolitikát folytat, mely érdekében minden mást beáldoz, köztük a humántőkét, és az innovációt is. Ennek eredménye, hogy kicsi az előállított érték, s az alacsony szintű termelékenység és GDP. Pedig a magyarok sokat dolgoznak, csak épp nagyon kevés pénzért.

14:05 - A példa az európai és nem a vadkeleti irány. Ezzel szemben ma szociális válság van, mert több az éhező gyerek mint 2010-ben, az oktatás színvonala drámaian romlik, nő a mélyszegénységben élők száma, egyre kevesebb pénzért dolgoznak emberek, miközben nő a falusi szegénység, az időskori szegénység, az elvándorlás. A társadalom elvesztette a védekezőképességét. A kormány mindent kisajátít, a versenyképesség csökken. A társadalom mai problémáit ez a kormány teremtette vagy mélyítette el. Az ország minden téren rosszabbul teljesít. Elfordultunk Európától, elszigetelődés tapasztalható, miközben szétszakadt a társadalom. A Fidesz tagságon és klientúrán kívül mindenki veszít és zsákutcában van. A Fidesz a magyarok jelenét megnyomorítja a jelent és a jövőjét feléli. Azzal vádolja a kormányzó pártot, hogy a saját zsebére gyakorolja a hatalmat. Mi is volt 2014-ben a Fidesz szlogenje? Csak a Fidesz. Igen: ma már érti a társadalom többsége, hogy mit jelent ez.

Tóbiás József

14:02 - Esélyegyenlőség nélkül nem lehet szabadság – jelenti ki. Az igazságot akarjuk, ami azt jelenti, hogy mindenkinek joga van az általa értékesnek tartott életet élni. Küzdenünk kell az igazságos fizetésért, amely mindenkit megillet, de a mindenkit megillető oktatásért, egészségügyi ellátásért, lakhatásért is.

Tóbiás József:

Nem vagyunk egyedül, tagja vagyunk egy európai politikai közösségnek. A Magyar Szocialista Párt a nemzetközi szocialista-szociáldemokrata mozgalom része és alakítója, tagja a Szocialista Internacionálénak, továbbá az Európai Szocialisták Pártjának, képviselői révén pedig európai parlamenti képviselőcsoportjának.

A Magyar Szocialista Párt működését a demokrácia, a demokratikus együttműködés, a partnerség elvei, a közélet tisztasága és az átláthatóság melletti elkötelezettség, a párttagok közötti szolidaritás követelményei szerint alakítja. Az MSZP nyitva áll mindenki előtt, aki elfogadja céljait, értékeit és működési szabályait.

Az MSZP a Fidesz-KDNP rendszerének leváltására készül. Ezért fontos ez a mostani lépés, hisz mindenki világosan láthatja alapértékeinket és nyitottságunkat. A Fidesz leváltásához  viszont a politikai szembenállásnál több kell: a társadalmi akaratot és többséget kell megszervezni, hogy egy másik kormány irányítsa ezt az országot. Az előválasztás az az eszköz, amellyel kinyújthatjuk karunkat azok felé, akik változást akarnak, de a pártpolitikai megoldásokat nem tartják elegendőnek.

Magyarország ma válságban van, mert megbetegítették. A Fidesz zsákutcába vezetett mindannyiunkat. Tudjuk, hogy 2010 előtt sem volt kolbászból a kerítés, de a legfontosabb gazdasági és társadalmi mutatók tekintetében a gazdasági válságig az ország a mostanival ellentétben jó pályán volt. Rendszerszintű fizetésemelés volt a közszférában. Emelkedett a magyar gazdaság termelékenysége. Nőtt a magyar munka és munkaerő értéke. Igazságos volt az adórendszer. Független volt az igazságszolgáltatás. Csökkent a szegénység által veszélyeztettek aránya a társadalomba. Felújítottunk iskolákat, kórházakat, az állam igyekezett európai színvonalon szolgáltatni. Egyáltalán: az jellemezte a 2010 előtti kormányokat - amelyben konszenzus volt mind között - hogy a példa, a cél, Európa, nem Oroszország és nem a vadkelet.

14:00 - Tóbiás József az új alapszabályról szólva azt mondta, példát mutat az egész európai baloldalnak, mert értékválasztásában túllép a XX. századi baloldali gondolkodáson. Az MSZP alapszabálya kimondja, hogy minden embernek joga van a méltó élethez ebben a hazában. Mindenkinek joga van ahhoz is, hogy döntsön róla, hogyan kívánja élni az életét – teszi hozzá.

13:56 - Tóbiás József megköszöni a budapesti aktivistáknak, hogy a múlt héten elkezdték az aláírásgyűjtést az MSZP fizetésemelési követelése mellett. Külön köszönti az RTL Klub megjelent képviselőit. „Aki nem hisz abban, hogy a hír szent, az nem akar demokráciát” – mondja.

13:52 - Tóbiás József, az MSZP elnöke és frakcióvezetője lépett a pulpitusra, de mielőtt elkezdte volna beszédét, tájékoztatott, hogy a Magyar Szocialista Párt országos aláírásgyűjtést szervez. Mint mondta, a kongresszussal egy időben megkezdik ezt a munkát, szórólapot osztanak követeléseikről szerte a városban. Ezzel kapcsolatosan átadta a szót Komjáthi Imrének.

Komjáthi Imre:

A szegénységnek nincs romantikája. Ahol szegénység van, ott nem Makovecz-sítulú kályhában lobog a láng. A pénzt a népznek kell adni. „Lóg a belem, annyit gürizek, ránk roskadnak a sárga csekkek” – mondják az a tanítónők, mentősök, tűzoltók. Nekik kell adni a pénzt, azoknak, aki működtetik az országot. Magyarország nem szegény, van pénz, csak épp stadionra, kisvasútra, a kormányfő hobbijára.

Nekünk nem kell Orbán Viktor illiberális burzsujdemokráciája, amely kegyencekre és közmunkára rugdosottakra osztja a társadalmat, miközben az gyermekéhezés egyre nő.

Steinbecket idézve a szomorúság gyorsan öl – márpedig ma Magyarország a szomorú lelkek hazája. Akik ezt az országot működtetik, nem érzik a középosztályhoz tartozónak magukat. A szégyen jut nekik, hogy hiába güriznek, nem jutnak ötről a hatra. Az MSZP szerint a pénzt oda kell adni a népnek. Ezért követelnek fizetésemelést a mentősöknek, ápolóknak, katonáknak, az összes közszolgálatban dolgozónak. Mert a társadalmi igazság az követeli, nem a kormányfő hobbijára költsünk.

A munka, a kenyér és a tisztességes fizetés teremti meg a nyugalmat és a társadalmi békét. Kedvenc zenekaromat idézem: „Le az utcára, ki a térre, senki sem lökhet félre!” Aki így gonolja, jöhet utánam!

Komjáthi Imre ezek utána csapatával kiment az utcára, Tóbiás József pedig folytatta beszédét.

13:49 - Kozma József levezető elnök a Himnusz meghallgatása után bejelenti, hogy az MSZP alapszabálya a Kongresszus zárt ülésén lezajlott szavazás után a mai nappal megváltozott, majd átadja a szót Tóbiás József pártelnöknek.

13:42 - Az MSZP elmúlt időszakának sikereit és legfontosabb ügyeit bemutató kisfilm bejátszása közben piros és fehér felöltős aktivisták jelennek meg a Villányi úti konferenciaközpont üléstermének karzatán. Minden darabon egy nagy felkiáltójel látható.

13:40 - Kezdődik a Kongresszus nyilvános része. Tóbiás József elnök és Botka László választmányi elnök beszéde után a tervek szerint az egyes szekciók vezetői beszámolnak az üléseken született szakmai állásfoglalásokról.

11:40 - Új alapszabálya van az MSZP-nek, a küldöttek több, mint 80%-a szavazott rá. Az alapszabály egyik fontos pontja, az előválasztás lehetősége 3/4-es többséget kapott.

11:20 - A munka elkezdődött, a szavazással kapcsolatos galériánkat itt tekintheti meg.

 

Kapcsolódó dokumentumok

Tobias_Jozsef_beszed.pdf ( 580.3 kB )

Kapcsolódó galéria: MSZP Kongresszus 2015 - sajtónyilvános beszédek

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »