mszp.hu | Gazdaság
2023. január 17. 12:14

MSZP: Legyen 0 százalék áfa az alapvető élelmiszereken!

MSZP: Legyen 0 százalék áfa az alapvető élelmiszereken!
Az MSZP továbbra is fenntartja azt a javaslatát, hogy legyen 0% az alapvető élelmiszerek áfája, ahogy azt más európai országban is meglépte már az ottani kormány.

A szocialista párt nem ért egyet Orbán Viktorral, aki decemberi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy „nem lesz áfacsökkentés”, miközben jól látható, hogy más európai kormányok ezzel az eszközzel is segítenek a lakosságnak. Spanyolországban 6,8 százalékos infláció mellett is eltörölték az alapvető élelmiszerekre kivetett áfát, nálunk 22,5 százalék mellett fontolóra sem veszi a kormány.

A szegénység egyre nő, és eddig nem történt olyan kormányzati intézkedés, amely ezen segített volna, sőt, a kormány ezermilliárdos többletbevételre tett szert a nagyobb áfabevételekből. Miközben a dolgozó magyarok napról napra élnek, a kormányzat nem tesz semmit a helyzet enyhítéséért.

A Fidesz minden bevásárlást megdrágít, mondhatni ahányszor a magyar családok bevásárolnak, a Fidesz annyiszor nyúlja le őket!

Az áremelkedés elsősorban az alacsony nyugdíjjal rendelkezőket és a kiskeresetűeket sújtja. Ma Magyarországon több mint egymillió nyugdíjas kap például 160 ezer forint alatti nyugdíjat, miközben az élelmiszerek ára 40-60% százalékkal, a gyógyszereké 20%-kal növekedett, ahogy a rezsiköltségek is jelentősen nőttek.

A rejtett adóemelés abból adódik, hogy az élelmiszerek árába, aminek a nagy része 27%-kal adózik, be van építve a kiskereskedelmi adó is, így valójában a termékek után 31% adót fizet mindenki.
 
Ez például a fürtös paradicsom esetében azt jelenti, hogy ha a Fidesz végre 0%-ra csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját, ahogy azt az MSZP folyamatosan szorgalmazza, akkor egy kiló paradicsomon is már közel 300 forintot spórolhatnának az emberek.
 
Decemberben a legnagyobb mértékben a tejtermékek drágultak, azon belül is elsősorban a trappista sajt, ami közel 20 százalékkal drágult egy hónap alatt.
 
Az MSZP szerint az áfacsökkentés az általános elszegényedés miatt komoly segítséget jelentene a szociálisan nehéz helyzetben lévők számára, ezért ragaszkodik az igazi baloldal pártja az alapvető élelmiszerek áfájának 0 százalékra történő csökkentéséhez. Az MSZP a rezsiSTOP keretében azt is kezdeményezi, hogy a háztartási energia adója legyen csak 5 százalék, a 12 forintos paksi áramot pedig adják annyiért, amennyibe az kerül, vonják vissza a rendszerhasználati díjak emelését, legyen egy garantált energetikai alapszolgáltatás, legyenek ingyenesek az előre fizető mérőórák és a visszakapcsolás, és induljon országos szigetelési program!