mszp.hu | Belföld | Igazságügy
2020. november 18. 16:15

Legyen szabálysértés helyett bűncselekmény a jogosítvány nélküli gépjárművezetés!

Legyen szabálysértés helyett bűncselekmény a jogosítvány nélküli gépjárművezetés!
Sokasodnak az országban a jogosítvány nélküli vezetésből eredő tragédiák – az MSZP szerint elvárható, hogy a kormány pártpolitikát félretéve megszavazza javaslatukat a közlekedésbiztonság javításáról.

A Dózsa György-úti rém óta Budapesten és vidéken is hétről hétre emelkedik az olyan balesetek száma, melyek nagy részében vétlen emberek is áldozatul esnek a jogosítvány nélkül vagy épp bevont jogosítvánnyal, olykor ittasan volán mögé ülő vezetőknek– mondta Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója szerdán, egy közelmúltbeli pesti belvárosi baleset helyszínéről bejelentkezve a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatóján.

„Drámai helyszínen vagyunk, az Astoriánál, ahol nemrég tragikus baleset történt, és szinte nincsen olyan hét, amely ne szóljon ilyenekről. Az a közös bennük, hogy ezeket olyan személyek követik el, akik általában jogosítvány nélkül vezetnek, vagy pedig kifejezetten el vannak tiltva a gépjárművezetéstől!” – mutatott rá Molnár.

„Elfogadhatatlan, hogy ilyenek rendszeresen előfordulnak és sokszor ártatlan emberéletekbe kerülnek” – jelentette ki.

Emlékeztetett az MSZP kezdeményezésére, melynek keretében két hete törvényjavaslatot nyújtott be, hogy a jelenleg csak szabálysértésnek minősülő eseteket a büntetőtörvénykönyv kodifikálja. „Kerüljenek be a bűncselekményi alakzatokba, hogy nagyobb visszatartó hatása legyen, hiszen jelen pillanatban egy szabálysértési bírság kifizetésével mentesülnek azok a személyek, akik jogosítvány nélkül vezetnek, vagy pedig gépjárművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezetnek autót”.

Mivel pártja szerint ez elfogadhatatlan és senki érdekét nem szolgálja, kérte a képviselőket, hogy politikai, ideológiai, kulturális meggyőződéstől függetlenül az emberi életek és a családok védelme érdekében mindenki támogassa javaslatát.

Végezetül, a napi esetek alapján rámutatott, országos problémáról van szó. „Nemrég Salgótarjánban szintén jogosítvány nélkül okozott halálos balesetet egy elkövető. Ketten haltak meg ebben a szörnyű, tragikus balesetben! Próbáljuk csökkenteni ennek a számát, és ennek egyik alkalmas eszköze lehet, ha ez a törvényjavaslat megkapja a szükséges támogatást a Magyar Parlamentben” – mondta a szocialista politikus.

Kapcsolódó párttagok