mszp.hu | Gazdaság
2023. március 08. 16:30

MSZP: Matolcsy György is éveken keresztül tevőlegesen gyengítette a magyar gazdaságot

MSZP: Matolcsy György is éveken keresztül tevőlegesen gyengítette a magyar gazdaságot
A jegybankelnök decemberi beszédéhez képest még súlyosabb kritikákat fogalmazott meg a kormányzat gazdaságpolitikájáról. Ráadásul kijelentette: amikor a kormány hibáiról beszél, valójában a miniszterelnökről mond kritikát. A kormány és az MNB konfliktusa élesedni látszik.

Egyértelmű, hogy az utóbbi hónapokban a kormány elmulasztotta megtenni azokat a lépéseket, melyek a gazdaságot javuló pályára állították volna. A kormányzati propaganda előszeretettel fogja a brutális inflációt Brüsszelre, azonban most maga a jegybankelnök is elismerte azt, amit az MSZP is állít, hogy közvetlenül nem az EU-s szankciók okozzák az áremelkedéseket.

Matolcsy György kritikájának leglényegesebb pontja a kormány teljesen elhibázott energiapolitikájáról és az akkumulátorgyárak építéséről szól. A jegybankelnök hangsúlyozta, hogy a kormány 2010 óta elmulasztotta az energiagazdálkodás modernizálását, és rámutatott arra is, hogy az akkumulátorgyárak pedig rendkívül alacsony hozzáadott értéket termelnek, ezért telepítésük teljesen elhibázott.
 
A hibás energiapolitika az oka annak, hogy a kormány nem készült fel a várható energiaár-robbanásra, mely közismerten a külkereskedelmi cserearányokat is rendkívül hátrányosan érintette.
 
A monetáris és a fiskális politika közti nyílt nézeteltérés ugyanakkor a spekulánsok magyar gazdaság elleni támadására is lehetőséget ad. A Matolcsy György és Orbán Viktor közötti személyes konfliktusnak az árát pedig a magyar emberek fizetik meg.
 
Kétségtelen a jegybankelnök most az utókor előtt akarja magát az igazság megmondójaként beállítani. Ugyanakkor korábban azonban a jegybankelnök sem hívta fel a figyelmet a kormány hibás energiapolitikájára, és hosszú időn át tevőlegesen részt vett a magyar gazdaság gyengítésében.
 
További információ: Vajda Zoltán, az Országgyűlés Költségvetési bizottságának elnöke