mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Pénzügy Szociális ügyek
2021. január 26. 13:38

Meg kell állítani az egy gyermeket nevelő illetve egyszülős családok brutális elszegényedését!

Meg kell állítani az egy gyermeket nevelő illetve egyszülős családok brutális elszegényedését!
10 év után emelje meg végre a kormány az alanyi jogon járó családtámogatásokat – követeli a párt.

A statisztikák alapján brutálisan elszabadult a nyomorban élő egy- vagy többgyermekes családok száma: ezen a családtámogatással haladéktalanul változtatni kell – szólított fel az MSZP Facebook oldalán kedd délelőtt közzétett online sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

 „A számok azt mutatják, hogy az egyszülős, illetve egygyermekes családok alig számíthatnak az Orbán-kormány segítségre!” – emlékeztetett rá Bangóné.

Elmondta, a Fidesz-kormány által 2011-ben bevezetett családi adókedvezmény alapján még most, 2021-ben, tíz év után is, 10000 forint jár egy gyermek után, holott, különösen az elmúlt egy évben, a családok helyzete csak romlott a járvány nyomán kialakult gazdasági válság következtében. „Elég az otthon töltött idő miatt megnőtt rezsiköltségekre vagy a brutálisan felkúszott élelmiszerárakra gondolni” – hozta példaként a szocialista politikus.

Nyomatékosította, a Fidesz aránytalan családtámogatási politikájának köszönhetően az egy gyermeket nevelő, valamint az egyedülálló szülő által fenntartott családok a válság legnagyobb vesztesei.

„A családi pótlék is változatlan 2008 óta, így az egygyermekes családok 14 éve, a mai napig mindössze 12200 forintot kapnak havonta” – tette hozzá

Ismertette, a 2018-as 21% helyett ma már 26%-ra emelkedett a szegénységi küszöb alá taszított egyszülős családok száma, és radikálisan nő az ország egyik legszégyenteljesebb problémája, a gyermekéhezés is, amire nem megoldás egy lakás felújítási program.

„Az embereknek valódi megoldásokra van szükségük! Az MSZP ezért azonnali intézkedéseket követel leginkább azon családok érdekében, akiknek a járvány okozta gazdasági válság miatt még az alapvető élelmiszerek megvásárlása is komoly gondot okoz. A családok terheit csökkenteni kell, elengedhetetlen a gyermekeket nevelőknél az anyasági támogatás radikális emelése és az alanyi jogon járó családi támogatások – mint a több mint 14 éve változatlan családi pótlék, valamint a GYES és a GYET – megduplázása” – emelte fel szavát a szocialista képviselő.

Bangóné hangsúlyozta, a Magyar Szocialista Párt számára minden gyermek egyforma, ezért követelik a kormánytól, hogy azokat a családokat is támogassa minden eszközzel,akár a családi pótlék azonnali duplájára emelésével és az adókedvezmények növelésével, akik egy gyermeket nevelnek, vagy ahol egy szülő nevel egy vagy több gyermeket.

Kapcsolódó párttagok