mszp.hu | Belföld
2023. április 26. 10:01

MSZP: Meg kell erősíteni a háziorvosi rendszert!

MSZP: Meg kell erősíteni a háziorvosi rendszert!
Az egészségügyi ellátás megszervezése az állam egyik kiemelten fontos feladata, de a rendszer krónikus állapotát és súlyos hiányosságait jól jellemzi, hogy már a „betegút” első állomásán is komoly gondok vannak.

A jól működő háziorvosi rendszer alapfeltétele annak, hogy az oda forduló betegek megfelelő láncolatát járják végig a szakellátásnak. A háziorvos kollégákon komoly felelősség is van, hiszen egyfajta előszűrő szerepet is betöltenek. A jól működő háziorvosi rendszer részben tehermentesíteni tudja a szakrendelőket és a kórházakat.

Jelenleg azonban körülbelül 700 betöltetlen háziorvosi körzet van, ez a praxisok több mint 10 százaléka, egy részük „tartósan betöltetlen”, azaz az ellátási kötelezettségnek hat hónapot meghaladóan csak helyettesítéssel tudnak eleget tenni. Ez több mint félmillió beteget érint közvetlenül.

A helyzetért nem az ellátásban dolgozó kollégák a felelősek, a probléma rendszerszintű. Különösen aggasztó, hogy a háziorvos kollégák átlagéletkora is igen magas, jelentős részük 60 év felett jár már és nincs elegendő utánpótlás. Az alapellátás gyengülése pedig a betegút láncolatának további állomásaira ró nagyobb terhet.

Átfogó egészségügyi reformra van szükség. A háziorvosi és a házi betegápolási rendszer megerősítése lehetne ennek a reformnak az első lépése, valamint vonzóvá kell tenni a háziorvosi életpályát.

Dr. Szelényi Zoltán, az MSZP egészségügyi kabinetének vezetője