mszp.hu | Belföld | Lakásügy
2021. július 30. 12:47

MSZP: Meg kell oldani a Fidesz okozta brutális lakhatási válságot!

MSZP: Meg kell oldani a Fidesz okozta brutális lakhatási válságot!
Magyarországon súlyos lakhatási válságot okozott a Fidesz: ma már nem csak a lakás megszerzése, hanem a fenntartása is óriási problémát okoz a magyar családoknak – erről beszélt Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője a párt Facebook oldalán közvetített pénteki online sajtótájékoztatóján.

Elmondta, az egyetemisták családjai pont ezekben a napokban szembesülnek azzal, milyen terhet jelent majd számukra a gyermekük lakhatásának megoldása. „Jól látszik azok számára, akik albérletben élnek vagy szeretnének élni, hogy a 100 ezer forint nagyságrendje, az már a minimum lassan, amit egy albérletért fizetni kell, de ezt jóval meghaladó árak is vannak. Ezért, aki bérel, annak a jövedelmének egy nagyon nagy része megy el a bérleti költségekre”.

Varga beszédes adatnak nevezte, hogy 2018-ban a 18 és 34 év közötti fiatalok több mint 60 százaléka élt még mindig együtt a szüleivel! „Nyilván nagy részük szeretne már önálló életet kezdeni, de ilyen hatalmas drágaság mellett ez szinte lehetetlen”.

Ismertette, 2010-től 2020-ig Magyarországon megduplázódtak az ingatlanárak – az EU-ban ez a harmadik legnagyobb drágulás, de a lakásbérleti díjak is nálunk növekedtek legnagyobb mértékben a visegrádi országok közül.

„Mindemellett évente átlagosan több mint 3000 embert lakoltatnak ki a Fidesz kormányzása alatt: jól látszik tehát, hogy reális az a megállapítás, hogy Magyarországon lakhatási válság van” – mutatott rá a szocialista politikus. Elmondta, a Fidesz-kormány szinte semmit sem tett a rászorulók megsegítéséért, ezért pártja szerint ki kell bővíteni a támogatásokat, így a CSOK rendszerét is, méghozzá úgy, hogy ahhoz a valóban rászorulók is hozzáférhessenek.

Varga László nehezményezte, hogy a kialakult helyzetben a drága albérleteket kiváltó Diákváros területét a kormány odaadná egy kínai egyetemnek, amelyet a magyar emberek adójából kívánnak felépíteni.

Megjegyezte, hasonlóan barbár károkozás az önkormányzati bérlakások elkótyavetyélése is, amely rendszert is inkább bővíteni és megújítani kellene a szocialisták szerint. Erre évi 60 milliárd forint állami támogatás is elég lenne, és ígérte, sikeres kormányváltás után a Karácsony-kormány 2022-től ebbe az irányba fog elmozdulni. „Ez a megfizethető, és rászorultsági alapon működő bérlakás-program jelentheti a gerincét a lakhatási válság megoldásának” – húzta alá.

Bejelentette, az MSZP-Párbeszéd létrehozna egy párhuzamos támogatási rendszert is Pályakezdő Otthonteremtési Támogatás néven, amely a szociális alapokra helyezett CSOK-hoz hasonlóan működne, azzal a különbséggel, hogy a támogatás feltételei között nem szerepelne a gyerekvállalás.

A lakásfelújítási programról a szocialista képviselő elmondta, úgy tervezik kibővíteni, hogy azt a sokaknak gondot jelentő önerő nélkül is igénybe lehessen venni.

„Ne felejtsük el azokat sem, akik nagyon nehéz helyzetbe kerültek: a magyarok mintegy 14%-a rendelkezik bérleti díj- vagy közüzemi díjtartozással. (…) Mi azt mondjuk, hogy tartozás miatt csak akkor lehessen valakit kilakoltatni, ha egyébként az ő elhelyezése megoldható más módon”. Ígérte, ezt törvénybe is fogják foglalni, amint lehet.

Jelezte, a pártszövetség azon is dolgozik, hogy a létfenntartáshoz minimálisan szükséges alapvető közszolgáltatásokhoz mindenki megfizethető áron hozzáférhessen. „Azt akarjuk, hogy havonta 1 köbméter ivóvizet jelképes áron, havi 15 köbméter földgázt és 30 kilowattóra áramot pedig a mai ár feléért kaphasson majd meg minden magyar állampolgár a bejelentett lakcímén”.

Végezetül bejelentette, az MSZP-Párbeszéd szövetség mindemellett széleskörű energiahatékonysági, lakásfelújítás-támogatási programot is javasol indítani. Ennek részeként támogatnák az épületek szigetelésének korszerűsítését, a szénnel, fával és gyakran szeméttel fűtött kályhák lecserélését. Ez a program ösztönözné a megújuló energiaforrások lakossági felhasználását még a legszegényebb háztartások számára is és valódi rezsicsökkentést jelentene, sőt a légszennyezés is csökkenne.

 

Kapcsolódó párttagok