mszp.hu | Belföld
2023. február 14. 15:14

MSZP: Ne lehessen akkumulátorgyárat építeni az érintett települések lakóinak megkérdezése nélkül!

MSZP: Ne lehessen akkumulátorgyárat építeni az érintett települések lakóinak megkérdezése nélkül!
Az MSZP határozati javaslatot nyújt be az akkumulátorgyárak magyarországi létesítésének és bővítésének feltételeiről. Fontosnak tartjuk, hogy a helyi lakosságnak legyen lehetősége beleszólni, az ő életüket leginkább befolyásoló kérdésbe. Javaslatunk megoldást jelent az akkumulátorgyárak körül egyre növekvő problémákra.

A Magyar Szocialista Párt számára nagyon fontos az emberek, a dolgozók biztonsága. "Fontos, hogy olyan beruházások jöjjenek Magyarországra, amelyek minőségi munkahelyeket teremtenek, és nem veszélyeztetik az ott élők biztonságát, a gyermekeink jövőjét" – kezdte keddi online sajtótájékoztatóját Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke.

Hatátozati javaslatunk a beépítésre szánt területtől számított 12 kilométeren belül létesítendő, illetve bővítendő akkumulátorgyárak megvalósíthatóságát az alábbi feltételekhez kötné:

  • az akkumulátorgyár építési engedélyének feltétele, hogy az építkezés helyszíne szerint érintett település választópolgárai érvényes helyi népszavazás útján támogassák a megvalósítást, illetve bővítést;
  • a bővítés feltétele, hogy az akkumulátorgyár korábbi működése során maradéktalanul betartotta a vonatkozó környezetvédelmi és munkaügyi előírásokat, új gyár létesítése esetén a beruházó ezen előírások betartásának kiemelt ellenőrzését lehetővé teszi és saját költségvetéséből finanszírozza;
  • nem engedélyezhető építés, illetve bővítés olyan mezőgazdasági területen, melynek hektáronkénti átlagos aranykorona értéke a 25-öt meghaladja.

Komjáthi Imre emlékeztet, hogy a gödi Samsung-gyár esetében teljesen átláthatatlan a helyzet. Konkrétan nem lehet tudni, hogy hány ember dolgozik ott, ebből mennyi a magyar munkavállaló. Ahogy azt sem lehet tudni, hogy hányszor volt munkaügyi ellenőrzés. "Gyakorlatilag a cég azt csinál, amit akar" – véli az MSZP társelnöke.

Orbánék kizsákmányolják a magyar földet. Jó minőségű termőföldön építenek akkumulátorgyárat – ezt "józan paraszti ésszel" senki sem támogathatja. Az MSZP szerint ezt meg kellene tiltani.

A Fidesz akkumulátor nagyhatalommá akarja tenni hazánkat, egyre több ilyen gyár épül, vagy tervezés alatt van, vagy tervezik hova lehetne még építeni. Komjáthi Imre szerint a legnagyobb problémát az átláthatóság hiánya okozza. „Tudni akarjuk, hogy hány ember fog dolgozni, milyen körülmények között, mennyit fognak költeni a munkavédelemre, és befogják e tartani a munkajogi előírásokat”.

Az Orbán-kormány stratégiai partnerei korábban többször semmibe vették a magyarországi munkajogi törvényeket. Az MSZP garanciát kér arra, hogy az akkumulátorgyárakban dolgozók egészségét nem fogja negatívan befolyásolni, ha akkumulátorgyárban vállalnak munkát.

A problémák megoldását az MSZP jelen határozati javaslata jelenti. Ha az Országgyűlés elfogadja, akkor haladéktalanul olyan szabályozás lép életbe, amely kötelezően előírja a helyi népszavazást, ha beépítésre szánt területtől számított 12 kilométeren belüli beruházást kívánnak megvalósítani, egyben a szigorú környezetvédelmi és munkaügyi előírások maradéktalan betartását is érvényre juttatja!

Kapcsolódó párttagok