mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Egészségügy
2021. június 21. 11:59

Nem csökkenhet az egészségügyi dolgozók fizetése!

Nem csökkenhet az egészségügyi dolgozók fizetése!
Nem elég, hogy az Orbán-kormány többezer dolgozót üldözött el az összeomlás szélén álló magyar egészségügyből a koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt az új, rájuk erőltetett szolgálati jogviszonnyal, most úgy tűnik, még a maradókat is átverték, ugyanis sajtóértesülések szerint sokaknak csökkent a fizetése.

A fizetéscsökkenés elsősorban a szakdolgozókat érinti, akiknek eleve az új jogviszonyból fakadó szigorításokért semmilyen bérkompenzáció sem járt – ismertette hétfői online sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

„A Fidesz tovább folytatja a megalázásukat, ugyanis nem biztosítja a pénzt a kórházak számára ahhoz, hogy továbbra is ki tudják fizetni az intézményi pótlékokat a dolgozóknak. Így a kórházak vezetői a pénzhiány miatt csökkentik a pótlékokat, emiatt pedig sokan kevesebbet keresnek, mint az új szolgálati jogviszony hatályba lépése előtt” – mutatott rá.

Emlékeztetett, a Fidesz „aljas eljárása” miatt történhetett meg az is, hogy az új szolgálati jogviszonyra hivatkozva egyes kórházak márciustól több mint a felére csökkentették a koronás osztályokra rendelt dolgozók pótlékát: a nettó 12 ezer forintos Covid-pótlék így nettó 5 ezer forintra csökkent. „A harmadik hullám csúcsán csökkentették azok fizetését, akik éjjel-nappal emberfeletti teljesítményt nyújtva küzdenek honfitársaink egészségéért, életéért” – tette hozzá.

Kiemelte, Kásler Miklós korábban még azt nyilatkozta, azon gondolkodik, „hogy lehetne szabadságra, pihenésre valami továbbit, valami extrát kínálni” az egészségügyi dolgozóknak, ám ez az „bónusz” nem pont az lett, amire az emberek számítottak. „Mint kiderült ez az „extra” fizetéscsökkenést jelent, és nemcsak a szakdolgozóknak, hanem a rezidenseknek is, mivel a kormány eltörölte a 24 ezer forintos rezidens pótlékot. Ráadásul márciusig visszamenőleg, bár most úgy néz ki, hogy nagy kegyesen letettek arról, hogy az azóta kapott összegeket visszafizettessék velük” – jegyezte meg a szocialista politikus.

Bangóné rámutatott, mindezek alapján nem meglepő a Független Egészségügyi Szakszervezet felmérése, amely szerint a szakdolgozók több mint fele örökre ott akarja hagyni a munkahelyét, ahogy az sem, hogy Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara országos tüntetés szervezésébe kezdett. „A Fidesz felelőtlensége miatt fennáll a veszélye annak, hogy még többen fognak távozni az egészségügyből egy olyan időszakban, amikor Magyarország egyetlen egészségügyi dolgozót sem veszíthet el.

Hangsúlyozta, az MSZP kiáll az egészségügyi dolgozók mellett. „Úgy gondoljuk, hogy az a minimumelvárás, hogy senkinek se csökkenjen a fizetése az új jogviszony miatt, ezért felszólítjuk a Fideszt, hogy biztosítsa a kórházak számára a szükséges fedezetet az intézményi pótlékok kifizetéséhez, illetve állítsa vissza a közalkalmazotti foglalkoztatást és haladéktalanul kezdje meg az egyeztetéseket a szakdolgozói bérek érdemi emeléséről”!

Nehezményezte, hogy a Fidesz 11 év alatt „hagyta szétesni” az egészségügyet, aminek pártja szerint az eredménye: eladósodott kórházak, orvos- és nővérhiány, kilométerhosszú várólisták, melyek ellenére még a járvány közepén is képesek orvosok és ápolók ezreit elüldözni.

„Az MSZP szerint ez nem maradhat így, ezért a „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programunkban egy olyan hatékony egészségügyi ellátórendszer létrehozását kezdeményezzük, amelyben minden egészségügyi dolgozó bére úgy növekedne, hogy az kifejezné a megbecsülésüket, és lehetővé tenné számukra a tisztességes megélhetést” – jelentette be.

Kapcsolódó párttagok