mszp.hu | Gazdaság
2023. február 07. 10:48

MSZP: Orbánék gerjesztik az élelmiszerek drágulását az extra adókkal!

MSZP: Orbánék gerjesztik az élelmiszerek drágulását az extra adókkal!
A KSH hétfőn kiadott kiskereskedelmi adatai szerint a 2022-es év utolsó hónapjában - az ünnepek ellenére - a fogyasztás a 2021 decemberihez képest jelentősen visszaesett, az élelmiszerek fogyasztása pedig egészen a 2009-es világgazdasági válság szintjére zuhant. Ennek legfőbb oka a brutális drágulás, ami miatt sokan csak a legszükségesebbeket tudják megvásárolni a boltokban.

Éppen ezért az MSZP szerint fordulatra van szükség a kormány adópolitikájában, mert most nem az fizet, aki vagyonos, hanem fizet mindenki, aki vásárol! Márpedig enni muszáj. A szegény ember adójának is nevezett infláció pedig óriási terhet ró a kisnyugdíjasokra és az átlagnál alacsonyabb jövedelmű családokra, ezért követeli az MSZP, hogy a kormány mondjon le az alapvető élelmiszerek áfabevételéről.

Az MSZP szerint Orbánék gerjesztik a drágulást az extra adókkal. A kiugróan magas magyar élelmiszer-infláció igazi oka nem a nyolc alapvető élelmiszer hatósági ára, hanem a 2022 nyarán bevezetett 5 százalékot meghaladó látens áfanövelés, azaz a kiskereskedelmi adó növelése és a kiskereskedelmi pótadó. Ehhez jön hozzá, hogy az egész magyar élelmiszeripar sok szempontból importfüggő, egyáltalán nem hatékony, amit rettentően felerősít a forint gyengesége, a 2021 végétől dráguló energia, továbbá a pazarló költségvetési gazdálkodás, a drága hitelek és a túladóztatás.

Az MSZP továbbra is fenntartja azt a javaslatát, hogy legyen 0% az alapvető élelmiszerek áfája, ahogy azt más európai országban is meglépte már az ottani kormány. Továbbá a világrekord 27%-os áfára rárakódó 4,1%-os kiskereskedelminek nevezett szintén forgalmi adót törölje el a kormány!

MSZP