eszakonline.hu
2011. október 09. 10:55

MSZP: összeomlik az energiaszektor!

Az Energia Hivatal kibabrál az AES-szel, az MVM külföldről vásárol áramot. A távhőtermelők csődbe juthatnak. A kormányzat rugalmasságának hiányára hívta fel a figyelmet, s egyben sürgette a közbelépést Kovács Tibor szocialista országgyűlési képviselő az AES Borsodi Energetiai Kft. ügyében pénteken, Miskolcon. Mint mondta, a társaság júniusban bezárt tiszapalkonyai és berentei erőművének dolgozói három hónapja nem kapnak fizetést, miközben a kft. értékesítése, így a felszámolás elkerülése a Magyar Energia Hivatal hozzáállása miatt meghiúsulni látszik.

Az Energia Hivatal kibabrál az AES-szel, az MVM külföldről vásárol áramot. A távhőtermelők csődbe juthatnak.

A kormányzat rugalmasságának hiányára hívta fel a figyelmet, s egyben sürgette a közbelépést Kovács Tibor szocialista országgyűlési képviselő az AES Borsodi Energetiai Kft. ügyében pénteken, Miskolcon. Mint mondta, a társaság júniusban bezárt tiszapalkonyai és berentei erőművének dolgozói három hónapja nem kapnak fizetést, miközben a kft. értékesítése, így a felszámolás elkerülése a Magyar Energia Hivatal hozzáállása miatt meghiúsulni látszik.
 
Az AES Borsodi Energetikai Kft. 1996-ban vásárolta meg az államtól a tiszapalkonyai és a berentei erőművet. Előbbi szénnel, utóbbi biomassza elégetésével termel áramot. A cég vezetése április elején – a villamosenergia nagykereskedelmi árának csökkenésére és a szigorodó, nagyobb költséggel járó környezetvédelmi előírások betartására hivatkozva – jelezte a munkaügyi központnak, hogy csoportos létszámleépítésre készül, majd csődvédelmet kért a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságtól. Ezt a bíróság július 13-i végzésével 90 napra meg is adta. Közben június 2-án már teljesen leállt az erőművekben a termelés. A dolgozókat ugyanakkor nem küldték el, igaz, fizetést sem adnak nekik. Ezt tehetik, mert a július 13-i bírósági végzés szerint a társaság fizetési haladékot is kapott, szintén 90 napra.
 
Kovács Tibor miskolci tájékoztatóján elmondta: az elmúlt hónapok során a tulajdonos AES többször is kísérletet tett az erőművek értékesítésére, volt már aláírt adás-vételi szerződésük is, ám az energetikai versenypiac felügyeletét is ellátó állami mamut, a Magyar Energia Hivatal – mint fogalmazott – „mintha akadályozta volna" az egyezségek létrejöttét. Maradt tehát az AES kezében a társaság, a csődvédelem 90 napja viszont hamarosan letelik. Így alighanem napokon belül elkezdődik a kft. felszámolása, miközben a dolgozók már három hónapja nem kaptak fizetést. Az ő érdekükben, illetve az erőművek megmentése érdekében Kovács Tibor „elvárja a döntéshozóktól", hogy lépjenek az ügyben.
 
A képviselő a kormányzat energetika-politikáját bírálva arról is beszélt, hogy ma már Magyarország villamosenergia-igényének 40 százalékát importból fedezi a Magyar Villamos Művek. Ez viszont szerinte több okból is veszélyes. Egyrészt, mert a határokat metsző vezetékrendszerek kapacitása véges, másrészt, mert energiát a külföldiek is csak akkor adnak, ha nekik is van, harmadrészt pedig tönkre mehetnek azok az áramot is termelő hazai erőművek, amelyek ugyan képesek lennének nagyobb kapacitással üzemelni, de nem tehetik, mert az MVM nem tőlük vásárol áramot. Ilyen helyzetben van jelenleg Tiszaújvárosban az AES Tisza II erőműve is, amely – mint mondta – szintén bajba kerülhet, mert a jelenlegi alacsony kapacitás-kihasználtság mellett egyszerűen azt nem éri meg üzemeltetnie a tulajdonosnak. Ha ez bekövetkezne, az egész megyei energetikai ipar kerülne veszélybe, mert a Tisza II. látja el például melegvízzel a Mol Zrt. Tiszai Finomítóját, vagy magát a TVK-t is.
 
Más is van még. A napokban derült ki, hogy a Nemzeti Fejlesztési Miniszter díjrendelete szerint a lakossági felhasználóknak és a külön kezelt intézményeknek nyújtott távhőszolgáltatásban továbbra is a jelenlegi, 2011. március 31-i szinten befagyasztott árakat kell alkalmazni. Kovács Tibor ezzel kapcsolatban kijelentette: a kormányzat politikája súlyos károkat okoz a távhőtermelőknek. Előzetes számításai szerint a nemzeti fejlesztési miniszter szeptember végi döntése Tiszaújváros és Kazincbarcika esetében 300-300 milliós, Ózd esetében pedig 400 millió forintos veszteséget okoz. Mi lesz, ha ezek a társaságok csődbe jutnak? Ki fogja megtermelni a távhőt a lakások, intézmények fűtéséhez? – kérdezte.