mszp.hu | Gazdaság
2023. január 11. 10:30

MSZP: rejtett adóemelés helyett legyen 0 százalék az alapvető élelmiszerek áfája!

Tovább folytatódik az élelmiszerárak növekedése. Decemberben a legnagyobb mértékben a tejtermékek ára emelkedett, azon belül is elsősorban a trappista sajté, ami közel 20 százalékkal drágult egy hónap alatt.

Matolcsy szerint az inflációt az energia árrobbanás és az élelmiszeripar alacsony termelékenysége okozza.  Bulgária után a második legalacsonyabb termelékenységű élelmiszeriparral működünk. Azonfelül más országoktól eltérően a magyar kormány gyakorlatilag érdemi segítség nélkül hagyja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőit.

Tovább tetézi a bajt, hogy az állattartók nem kapnak kompenzációt az energiaárakra, és nem indulnak az állattenyésztőket segítő támogatások sem, így a megnövekedett terhek megjelennek a termékek árában.

Ráadásul a Fidesz-kormány döntése miatt az élelmiszerek nagy része 31 százalékkal adózik, ez a kormány rejtett adóemelése, amit minden termék esetében megfizetnek a vásárlók. A Fidesz-kormány a rejtett adóemeléssel ezermilliárdos többletbevételre tesz szert, miközben a szegénység egyre nő Magyarországon.

Az MSZP szerint, ha a kormány nem szedné be a 31 százalékos adót az élelmiszerek után, akkor ennyivel olcsóbbak lehetnének ezek a termékek, több pénz maradna az embereknél és csökkenne az infláció is. A kormány által beszedett rejtett adó – a világrekord 27%-os áfa és a rárakódó 4,1%-os kiskereskedelminek nevezett szintén forgalmi adó – az alacsony és közepes jövedelműek számára a leghátrányosabb, megint őket bünteti a kormány.

A Fidesz-kormány a rejtett adón keresztül minden bevásárlást megdrágít, mondhatni ahányszor a magyar családok bevásárolnak, a Fidesz annyiszor nyúlja le őket!

Az MSZP továbbra is fenntartja azt a javaslatát, hogy legyen 0% az alapvető élelmiszerek áfája, ahogy azt más európai országban is meglépte már az ottani kormány. A további árnövekedés megállítása érdekében pedig azonnali segítséget kell nyújtani a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplőknek a megnövekedett energiaköltségeik kompenzálására, ahogy ezt például a német autógyárak esetében meg is teszi a magyar kormány.