mszp.hu | Belföld
2023. október 23. 21:28

MSZP: Rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezzük, azonnal dönteni kell Svédország NATO-csatlakozásáról!

MSZP: Rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezzük, azonnal dönteni kell Svédország NATO-csatlakozásáról!
Rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezi kedden az MSZP, ahol javaslatot tesz arra, hogy soron kívül még kedden vagy legkésőbb szerdán szavazza meg az Országgyűlés Svédország NATO-csatlakozását.

Februárban a magyar kormány külügyminisztere egyértelműen úgy foglalt állást közleményében, hogy mind Svédország, mind Finnország irányába tartják az ígéretüket, miszerint nem mi leszünk az utolsók a ratifikáció tekintetében.

A török elnök október 23-án aláírta Svédország NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet, majd benyújtotta azt Törökország Nagy Nemzetgyűlésének. Itt az utolsó pillanat, hogy a magyar kormány is lépjen, és egyértelművé tegye: Moszkva érdekeit szolgálja, vagy NATO-tagként a magyar emberek érdekét és biztonságát tartja szem előtt.

Mivel az ellenzéki pártok már világossá tették, hogy támogatják Svédország NATO-csatlakozását, így az 54 képviselő mellé még 47 bátor fideszes vagy KDNP-s, a békét támogató országgyűlési képviselő szavazatára van csak szükség, és akkor a magunk részéről le is zárhatjuk ezt a kérdést.

Nincs több mellébeszélés, eljött a tettek ideje a kormánypártok részéről is!

dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője
dr. Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke