MTI/mszp.hu
2011. november 05. 12:26

MSZP: romlanak a betegek gyógyulási esélyei

Az MSZP szerint romlanak a betegek gyógyulási esélyei, mert a kormányzat forrásokat von ki az egészségügyből. Havas Szófia és Kökény Mihály ellenzéki szakpolitikusok szombati budapesti sajtótájékoztatójukon bejelentették, nyilvános vitát kezdeményeznek, hogy megmutassák a kormányzatnak, van alternatívája az ágazati átalakítási terveknek.

Havas Szófia fővárosi képviselő azt közölte, az MSZP-nek kidolgozott ágazati programja van, és annak megvitatására a kormányzat mellett vitára hívják a civil szereplőket is. Hozzátette: ennek idejét nem kívánják megszabni, de mint mondta, bármikor készen állnak programjuk megvitatására.

Az Orbán-kormányt a nemzeti szemfényvesztés kormányának nevezte, és úgy vélte, az elmúlt másfél évben a kabinet nem tett semmit sem a betegek, sem pedig az egészségügyi dolgozók helyzetének javításáért, csak pénzeket vont ki az ágazatból.Mint mondta, ennek az az eredménye, hogy már a kisebb műtétekre is sok évet kell várni, és vannak olyan kórházak is az országban, ahol 2020-ra jegyeznek elő komolyabb operációkat. Véleménye szerint eközben jelentős pénzeket költenek olyan "felesleges dolgokra", mint a regionális betegirányító intézmények, igazgatóságok felépítése.

Havas Szófia szerint 300 milliárd forint kivonása mellett nem lehet a várólisták hosszát csökkenteni és a betegellátást javítani, vagy akár a jelenlegi szinten megtartani.

Kökény Mihály, az MSZP egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke arról beszélt, a párt egyik alapítványa, a József Attila Alapítvány szakértőivel dolgozták ki az egészségpolitikai tervezetüket, és az egy-két héten belül olvasható is lesz a párt honlapján.Elmondta, a tervezetük "még nem egy választási program", a vita pedig egyúttal felkészülés arra, hogy az MSZP mit akar a jövőben majd másként csinálni. Jelezte ugyanakkor: "mozgó célpontra lövünk", tehát nincs semmi sem kőbe vésve a tervezetben, ezért a viták során készek más javaslatok megfontolására is.

Azt hangoztatta: meg kell akadályozni az állam túlhatalmát, véget kell vetni a paternalizmusnak és párbeszédre, közmegegyezésre van szükség az egészségügyben. Havas Szófia ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy elosztórendszerek átalakításához minimum 10, de inkább 15-20 év szükséges, nem pedig hónapok.Kökény Mihály közölte, az MSZP szerint valódi egészségbiztosítási rendszer kell, továbbá "több pénzre de több reformra" is szükség van, mert mint fogalmazott, egyik sem megy a másik nélkül.

A volt egészségügyi miniszter arról is beszélt: jobban kellene támaszkodni az egészségiparra, a gyógyszeriparra, a műszeriparra, mert - szerinte - ha ösztönözik ezek fejlődését, akkor azok sokat segíthetnek például a technológiai váltás elősegítésében, vagy a képzések korszerűsítésében.