mszp.hu | Belföld
2020. április 06. 18:44

MSZP: Rugalmas nyugdíjat és sürgős szociális intézkedéseket!

MSZP: Rugalmas nyugdíjat és sürgős szociális intézkedéseket!
Számos területen, de különösen szociális téren késlekednek az intézkedések.

Az egyik legfontosabb ezek közül a korengedményes nyugdíjak ügye – erről beszélt Korózs Lajos, az MSZP alelnöke hétfő reggel az ATV Start című műsorában.

„2012 előtt, amikor még volt erre lehetőség, jeleztük, hogy van három olyan kardinális probléma, ami előbb-utóbb be fog ütni. Az egyik ilyen a rugalmas nyugdíjba vonulás, egy másik a korengedmény” – emelte ki Korózs Lajos.

Bemutatta a szocialisták egyik javaslatát, amely a párt szerint a költségvetésnek semennyi pénzébe nem kerülne, mégis általa nagyon sok cég megmenthetne nyugdíjkorhatár közeli munkavállalókat az utcára kerüléstől. „A vállalat, ha egy évre előre befizeti a járadékot, nem kerül az utcára a nyugdíjkorhatár előtt csak egy évvel levő ember.

A cég így felelősséget tud viselni a munkavállalóval szemben, azt mondja, „elengedlek nyugdíjba, nem teszlek munkanélkülivé, egy évre befizetem egy összegben azt az összeget, amiből járadékot kapsz, hiszen egy év múlva úgyis elmész nyugdíjba””.

Az egészségügy kapcsán a szocialista képviselő elmondta, az elmúlt 10 évben az egészségügyből kiszivattyúzott forrás, illetve az utánpótlásra sem fordított a kellő figyelem miatt az látszik, hogy kevesebben végeztek, mint amennyien távoztak az egészségügy rendszeréből. „Ezek olyan strukturális problémák, amelyeket nem kezelt éveken keresztül a kormányzat, és ez az ő felelősségük”!

Korózs Lajos emlékeztetett, hogy az elhanyagolt humánerőforrás rendszernek most mindennél nagyobb segítségre van szüksége. „A szociális ágazat problémáiról itt alig beszél valaki. Itt 80-82.000 ember dolgozik. Ők viszik a hátukon ma a magyar társadalmat az egészségügyi dolgozók mellett. Azt is kértük, nem csupán most, hanem már évekkel ezelőtt, hogy a szociális ágazatra is legyen érvényes az egészségügyi bértábla, mert ők még az egészségügyi dolgozóknál is sokkal kevesebbet keresnek”! Hozzátette, követelik, hogy számukra is ingyenes legyen az utazás a válság alatt, hogy klienseiket el tudják érni.

„Ezek az emberek 8-10 kilogrammos csomagokat szállítanak; a falu- és tanyagondnokok tonnaszámra visznek a kocsijukkal a tanyavilágba embereknek élelmiszert és gyógyszert. A szociális ágazatban dolgozók 80 százaléka nő, és az ágazatban dolgozóknak nincs védőfelszerelésük” – mutatott rá Korózs. A védőfelszerelések országos hiányával kapcsolatban megjegyezte, „Ha valóban annyi maszkot hoztak volna be, amint állítják, akkor Magyarország összes patikájában 5000 maszknak kéne már lenni”!

Végezetül nehezményezte, hogy a valóban hasznos járványügyi intézkedéseket, amelyeket végül bevezetett a kormány, miért nem lehetett hamarabb, hiszen hónapok lehetett óta tudni, hogy járvány lesz. „Januárban megjelent a koronavírus Európában, miért ne lehetett volna Magyarországnak ebben a dologban élen járni?” – tette fel a kérdést.

Kapcsolódó párttagok