mszp.hu | Belföld
2023. április 12. 12:27

MSZP: Terjessze ki a kormány a hatósági árakat a strandbelépőkre is!

MSZP: Terjessze ki a kormány a hatósági árakat a strandbelépőkre is!
Eleinte csak kampánycélokat szolgált a hatósági árak bevezetése az élelmiszerekre, azonban jóideje már csak ez teszi lehetővé sokak számára a mindennapos megélhetést. A kikapcsolódásra, pihenésre azonban keveseknek marad pénze. Az MSZP ezért kezdeményezi az ársapka kiterjesztését a természetes tavak mellett található strandok belépőjegyeire is, jelentette be Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója.

A szocialista pártigazgató elmondta, a kormány rossz adópolitikája, az irreálisan magas ÁFA és az élelmiszereket terhelő különadók miatt indokolttá vált a hatósági ár fenntartása. Ezért támogatja az ársapkák fenntartását az MSZP, hiszen jelenleg ez az egyetlen segítség számos család számára a megélhetési gondok leküzdésében.

A hatósági árak kérdését azonban komplexebben kell nézni, tette hozzá Molnár Zsolt. Mint mondta, közeleg a nyár, a strandszezon, nagyon sok család számára a pihenés, az üdülés egy óriási kihívás. Eljutni a Balatonhoz vagy a Velencei-tóhoz sokak számára egyáltalán nem egyszerű. A családok azonban kénytelenek irreálisan magas strandbelépő árakkal találkozni a strandokon, ez pedig sokak nyaralását ellehetetleníti. Az MSZP ezért azt javasolja, hogy a pénzügyminiszter közreműködésével a magyar kormány segítse a hatósági árak fenntartását amíg ilyen magas az élelmiszerinfláció, sőt, az élelmiszereken túl a strandbelépőkre is terjesszék ki az ársapkát, jelentette be Molnár Zsolt.

Az MSZP pártigazgatója kifejtette, a köztulajdonban lévő, állami vagy önkormányzati fenntartású, természetes tavak melletti strandok belépőjére szeretné az MSZP kiterjeszteni a hatósági árat. A strandok működtetéséért az önkormányzatok kapjanak kompenzációt a Pénzügyminisztériumtól, hogy továbbra is fent tudják tartani a strandokat, a 600 forintban maximalizált belépőjegyár mellett.

A Magyar Szocialista Párt által végzett kutatás kimutatta, hogy 600 forintos felnőtt jegyár mellett biztosítható egy strand működtetése, a kedvezményes, valamint családi jegyeket pedig ehhez a maximalizált árhoz kell igazítani, fejtette ki Molnár Zsolt. Mint minden hatósági ár, ez is csak átmeneti intézkedés lenne, az akár „fürdősapkának” is nevezhető ársapka azonban biztosítaná a természetes tavakban a kikapcsolódás lehetőségét mindenki számára.

Az MSZP országgyűlési képviselője hozzátette, hosszútávon azonban nincs szükség kerítésekre és pénztárakra a strandoknál, hiszen a Magyar Szocialista Párt folytatja a szabad vizekért már megkezdett küzdelmet. A hosszútávú cél a fizetőkapuk eltüntetése természetes tavaink strandjairól, foglalta össze a párt ambícióját Molnár Zsolt, azonban most arra kéri az MSZP a kormányt, hogy őrizzék meg a hatósági árakat az élelmiszerek esetében, valamint terjesszék ki a természetes tavak mellett található strandok belépőjére is a hatósági árakat. Az így létrejövő 600 forintos felnőtt belépőjegy ára minden család számára megoldható kiadás lenne. Az elmúlt időben rengeteg megpróbáltatáson kellett keresztülmennie a magyar családoknak, így nagy segítség lenne számukra a nyaralás és kikapcsolódás megkönnyítése hatósági áras strandbelépőkkel. Molnár Zsolt hozzátette, a kormánynak minden lehetősége megvan a hatósági ár bevezetésére a strandbelépők tekintetében is, rendeleti úton is bevezethetnék a „fürdősapkát”.

Kapcsolódó párttagok