mszp.hu | Belföld
2024. március 27. 13:48

MSZP: Több Európa kell, de nemzeti szuverenitásra is szükség van!

MSZP: Több Európa kell, de nemzeti szuverenitásra is szükség van!
„Kampányolni jól!” – címmel rendezett konferenciát kedden a Republikon Intézet. A fórumon többek között szó volt arról is, hogy Magyar Péter, Varga Judit posztjáról lemondott igazságügyi miniszter exférjeként befolyásolja a nyilvánosságot. Nem látom Magyar Pétert a NER rendszerével szembeni konszenzus miniszterelnökeként. Most még.” – fogalmazott Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója a tanácskozáson. Téma volt az is, hogy milyen üzenetekkel lehet elérni a szavazókat a kampány során.
Az ellenzéki politikusok panelbeszélgetésén Magyar Péter nyilvános szerepléseivel kapcsolatosan Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Varga Judit volt férje által feszegetett témák találkoznak a társadalom igazságérzetével, ennek pedig nagy a felhajtóereje. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint ugyanakkor Magyar Péter hitelességéből levon az, hogy a NER rendszerének része volt. Az ellenzéknek pedig az lehet fájó pont, hogy nem esik szó az általuk megfogalmazott politikai célokról, hanem szinte minden csak a NER-ből kiugrott ügyvéd szerepléseiről szól.
 
Molnár Zsolt úgy látja, Magyar Péterrel inkább az ellenzéki szavazók szimpatizálnak, a „kiábrándult fideszesek” kevésbé. „Nem látom Magyar Pétert a NER rendszerével szembeni konszenzus miniszterelnökeként. Most még.” – fogalmazott az MSZP pártigazgatója. 
 
Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke több tekintetben is Molnár Zsolt álláspontjához hasonló gondolatokat fogalmazott meg. A Jobbik elnöke szerint is probléma, hogy Varga Judit volt férje betölti a teljes médiateret. Megjegyezte, hogy ő is örülne, ha Magyar Péter az ellenzék munkájához is hozzá tudna járulni. 
 
A Momentum frakcióvezetője, Bedő Dávid szerint is kevés példa volt az elmúlt 14 évben arra, hogy öt hétig nem a Fidesz tematizálja a közéletet. Az LMP-s Kanász-Nagy Máté úgy véli, Magyar Péter mindkét politikai oldal számára kihívást okoz. 
 
A Párbeszéd-Zöldek színeiben politizáló Barabás Richárd arra figyelmeztetett, hogy Magyar Péter „14 évig élvezte a rendszer valamennyi gyümölcsét”. Arató Gergely, a DK elnökségi tagja pedig úgy fogalmazott, sajnálja, hogy a jelenség miatt a gyermekvédelem ügye lekerült a napirendről. 
 
A konferencián szó volt arról is, hogy az ellenzék milyen üzenetekkel tud majd kampányolni. A kérdéskörrel kapcsolatban Molnár Zsolt elmondta, hogy a kampányt az ellenzéki pártok egymáshoz való viszonya tematizálja majd. A választók jogos elvárása, hogy „legyen vezetője az ellenzéknek” – érvelt az MSZP pártigazgatója, aki szerint a teljes ellenzéki együttműködésre most már nincs esély, de remélhetőleg a 2026-os országgyűlési választásokig még van. „Több Európa kell, de valamilyen nemzeti szuverenitásra is szükség van” – fogalmazott Molnár Zsolt. A kampányban megkerülhetetlen téma lesz az Európai Unióhoz való viszony, így előnyben lesz az a politikai erő, amelyik ezt jól meg tudja fogalmazni.
 
A rendezvényről bővebben a 24.hu cikkében olvashatnak EZEN a linken. 

Kapcsolódó párttagok