mszp.hu | Belföld
2021. október 25. 11:28

Tovább kell növelni a demokrata szavazók számát

A nemrégiben lezajlott ellenzéki előválasztás második fordulójában közel 5 százalékkal nőtt a részvétel az első körhöz képest, látszik tehát, hogy a magyar emberek vágynak egy tisztességes, demokratikus országra.

Megvan a közös miniszterelnök-jelölt és a mögötte álló 106 egyéni képviselőjelölt: igen erős küzdelmek után, a demokrata ellenzéki szövetség második legerősebb csoportját az MSZP-Párbeszéd-LMP zöld-baloldali értékrendet valló képviselői adják – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Voltak olyan jelöltjeink, akiket nagyon sajnáltunk, hogy vesztettek, de voltak csodálatos meglepetéseink is. A végén – miközben minket non-stop temetnek – harmadikok lettünk a 18 MSZP-s képviselővel, pártszövetségesünkkel, a Párbeszéddel együtt 25-en vagyunk és a Karácsony Gergely mögött álló szövetséggel (…) már 30 körzetünk van; csak a DK-nak van több, 32. Ha ezt az ágat nézem és így, akkor én elégedett vagyok az MSZP teljesítményével” – cáfolt rá Kunhalmi azokra az értékelésekre, amelyek szerint a pártot nagy veszteségek érték az ellenzéki előválasztáson.

Elmondta, az álom, hogy Magyarországnak bal-közép miniszterelnöke legyen, valóban elveszett. Ezzel együtt Karácsony Gergely váratlan és a baloldal számára nehezen megemészthető visszalépése elvehetett akár több tízezer elsőfordulós szavazót is a másodikból, áttételesen behozott viszont 220.000 új, bizalommal és hittel telki demokratát, ami egy különösen fontos tanulság.

„Egyre többen választották az MSZP-sek közül Márki-Zay Pétert, ahogy teltek a napok, mert Dobrev Klárának sehogy se jött össze az, hogy jobbközép szavazókat megszólítson. Miközben látták az esélyt, hogy Márki-Zay Péternek azzal, hogy Gergely mellé állt, lettek baloldali szavazói, és azzal, hogy az MSZP odaállt, még egy kicsit több baloldali szavazója lett, és hozza a jobbközép szavazókat. Még van dolga egyébként Márki-Zay Péternek a baloldali szavazókkal, de ezt ő is tudja, erről személyesen is beszélgettem vele, ő maga is jelezte ezt nekünk” – jellemezte a mostani a helyzetet a baloldalon.

A párt társelnöke ismertette, az MSZP álláspontja szerint a következő hetek legfontosabb feladata lesz hitelesen igazolni, hogy a demokrácia iránt elkötelezett szavazók bázisa zöld-balközép és jobbközép oldalon egyaránt még tovább növelhető. „Most azt a mestertervet kell a miniszterelnök-jelöltünknek és nekünk egyben – a baloldali vezetőknek és a hat párt vezetőinek – elérni, hogy az a 190.000 ember, aki nem jött el, az most tavasszal eljöjjön, és az a 220.000, aki meg megjelent a második. fordulóban, azok szintén ott legyenek”.