Működik a Kósa-féle "parancs" az orosházi iskolákban

A Békés megyei főispán, Erdős Norbert, "tisztelettel megkérte" az orosházi iskolák több vezetőjét, hogy a tanévnyitóra írt köszöntőjét az ünnepségen olvassák fel a jelenlévő diákoknak, szülőknek és pedagógusoknak. Az iskolák vezetői értették a "tiszteletteljes kérést", amelyet éppen a minap Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke dekódolt a számukra, azaz hogy innentől az nem más, mint parancs!

E fajta kifogásolható eljárás nem ismeretlen Orosházán. 2012 karácsonya előtt Dancsó József fideszes országgyűlési képviselő is levelet küldött az orosházi diákoknak, amelyben nemcsak az iskolák jövendő államosítását magyarázta, hanem szót ejtett a Fidesz által korábban megszavazott, új kommunális adó (ingatlanadó) indokairól is. Az irományban, amelyet minden kisiskolás megkapott, hogy vigyék haza a szüleiknek, többek között így írt a város első embere: "…az oktatási intézmények működtetése éves szinten mintegy 400 millió forint kiadást jelent az önkormányzatnak… elkerülhetetlenné vált a kommunális adó bevezetése településünkön." (Bővebben: https://www.facebook.com/notes/mszp-orosh%C3%A1za/dancs%C3%B3-j%C3%B3zsef-bevitte-az-iskol%C3%A1ba-a-politik%C3%A1t/453970344670189)
 
Augusztus utolsó napjaiban, a tanévkezdés miatt egyébként is elfoglalt orosházi intézményvezetőket Erdős Norbert, a Fidesz megyei főispánja azzal a "tiszteletteljes kéréssel" kereste meg, hogy a tanévnyitón olvassák fel a köszöntőjét.
 
Azzal természetesen semmi gond sincs, ha a fenntartó ‒ immár sok helyen az állam ‒ képviselője megjelenik egy iskolai ünnepségen és szól az egybegyűltekhez. Amíg az önkormányzatok tartották fenn az iskolákat, így volt ez korábban is, ugyanezt a polgármesterek tették meg. De azzal már igenis gond van, ha a megyei főispán kvázi parancsba adja, hogy a levelét felolvassák. Az ismertetésről a kísérőlevélben megadott e-mail címre visszajelzést kértek. Világos: megnézheti magát az az igazgató (új nevén: intézményvezető), aki meg meri szegni a parancsot. Orosházán is sorban felolvasták tehát a nagybecsű levelet.
 
Így megtudhatták a kis nebulók az egyébként meglehetősen színtelen-szagtalanra sikerült köszöntőből, hogy "merjenek álmodni és összefogni bárkivel, aki jó akaratúan segíti őket", illetve hogy "ne válogassanak abban, hogy mi az a szép vagy jó vagy hasznos, amit megtanulnak". De az "üzenet", ami miatt az egész szöveg feltehetőleg íródott, a végén jött: "Tisztelt Pedagógusok! Kívánom, hogy a Pedagógusok helyzetében bekövetkezett kedvező változások javítsák tovább hivatásuk gyakorlásának a feltételeit! Az elkövetkezendő tanév harcaihoz erőt, egészséget és sok-sok sikert kívánok diákoknak, pedagógusoknak egyaránt!"
 
Erdős megyei főispán már nem volt olyan bátor, mint fideszes képviselőtársa, a térségi aranykalászos gazda, Simonka György, aki egyenesen 60%-os béremelést hazudott a minap, ő megelégedett a pedagógusok emlékeztetésével, hogy tudják, kinek kell megköszönni. Bár azt azért megkérdeznénk a főispán úrtól, hogy milyen harcokra gondolt? Az iskolákban? Harcok?
 
Biztosak vagyunk benne, hogy ez az eset egyszer történt Orosházán: először és utoljára. 2014 tavaszán az új baloldali kormány új stílust, új reményt fog hozni: katonai és nem iskolai szótárba való a parancs és a harc szó is. Ha pedig majd a nép által választott képviselő egy iskolai ünnepségen szólni fog a megjelentekhez, azt személyesen, a pedagógusok, a gyerekek és a szülők szemébe nézve, egyenes derékkal fogja megtenni. És nem levél és segítők mögé bújva.
 
Mert egy valóban szabad és demokratikus országban így szokták.
 
MSZP Orosházi Szervezete elnöksége