mszp.hu | Belföld | fideszes médiabirodalom
2018. november 30. 14:46

Mulasztási pert indítunk a Médiatanács ellen, nem hagyjuk, hogy az új médiabirodalmat állami pénzekkel tömjék ki!

2010 óta tudjuk, hogy a Fidesz szerint a médiaszektor csak kétféleképpen létezhet: vagy fideszes uralom alatt, vagy sehogy. Számukra a szabad sajtó azt jelenti, hogy szabad a fideszes oligarcháknak minden sajtóterméket felvásárolni, és szabad azt propagandahirdetéseken keresztül közpénz milliárdokkal kitömni. Ennek megfelelően a Fidesz harca a független média ellen már 2010 óta tart, és mára már elérték, hogy tulajdonképpen Orbán Viktor az ország főszerkesztője lett.
Névleg ma is működnek azok az intézmények, amelyeknek dolga lenne a monopólium ellenes törvények végrehajtása, a demokratikus berendezkedés, a demokrácia védelme, de a Fidesz államcsínyt követett el a demokratikus Magyarországgal szemben.
 
Ennek legnyilvánvalóbb bizonyítéka, hogy a  megpuccsolt Médiatanács csak a kormánykritikus médiumok egyesülési szándéka esetében (Rtl – 24.hu) találja meg azt a jogszabályt, aminek értelmében nemcsak most, hanem már évekkel ezelőtt fel kellett volna lépnie a fideszes véleménymonopólium kialakulásával szemben.
 
A fideszes Médiatanácsnak tehát elég lenne a saját maga által kitaposott ösvényen járnia, hiszen egyszer már  kimondta, a kormánnyal szemben kritikus sajtóorgánumok fúzióját elutasítva, hogy: „A Médiatanács álláspontja szerint a tervezett összefonódás a televíziós és digitális területen együttesen a tulajdonosi koncentráció jelentős erősödésével járna, az összefonódás eredményeként a véleménybefolyásolási képesség a releváns piacon olyan mértékben változna, amely veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését.”
 
Felszólítjuk a Médiatanácsot, hogy azonnal lépjen, ellenkező esetben a Patyi András vezetésével kidolgozott, 2017 évi. I. tv. 127 – 129.§.-a alapján közigazgatási mulasztási pert indítunk a testület ellen a médiapiaci koncentráció megelőzési eljárás megindításának hiánya miatt.
 
Ezen túlmenően, a sajtószabadság védelmében – bár kezdeményezésünket elkaszálta a Kúria - újabb népszavazást nyújtunk be annak érdekében, hogy az állami hirdetések és reklámköltések a sajtótermékek között a mindenkori hallgatottsági, nézettségi illetve olvasottsági adatok alapján kerüljenek elosztásra!
 
Őrsi Gergely
az MSZP budapesti alelnöke
 

Kapcsolódó párttagok