Munka, éhség, menet

Nem véletlen, hogy éhségmenetek vannak ma Magyarországon. Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, és Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatójukon arról beszéltek, hogy a kormány az elmúlt három évben csak elvett az emberektől.

A szocialista képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnök és "csapatának" három éve tett, a gazdaságot és a munka világát érintő ígéreteinek egy része nem teljesült, más része pedig csak a tehetősebbeknek kedvezett.

Felsorolása szerint a kormányfő mértékadó gazdasági növekedést, annak eredményeként egymillió új adófizető munkahelyet és radikális adócsökkentést ígért.

Ezzel szemben a növekedés "mínuszos", kevesebben dolgoznak, mint a kormányváltáskor, és az adócsökkentés a gazdagabbaknak kedvez - tette hozzá.

Gúr Nándor szerint a kormány elvette a közfoglalkoztatottak keresetének, a fizetésük vásárlóerő-értékének az egyharmadát, így ha az érintettek ma bemennek a boltba, harmadával kevesebb árut tudnak venni, mint 2010-ben.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányfő és a hozzá hasonló tehetősebb, legalább háromgyermekes családok havonta gyerekenként nettó 33 ezer forint adókedvezményt tudnak érvényesíteni, míg az ugyancsak három gyermeket nevelő közfoglalkoztatottak összesen 12 ezer forintot tudnak leírni.

"Ez az orbáni szolidaritás, nem véletlen, hogy éhségmenetek vannak" - fogalmazott az MSZP alelnöke.

Az éhségmenet egyik szervezője, Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke az újságírók előtt azt mondta, hétfőn délutánra, a rendezvény végére mintegy 3-5 ezer embert várnak a budapesti Alkotmány utcába. Jelezte ugyanakkor, az érintettek többségének nincs annyi pénze, hogy felutazzon Budapestre, ezért szeretnék, ha a budapestiek eljönnének és kifejeznék szolidaritásukat.

Gúr Nándor a Nyakó István szocialista képviselő és társai - az éhségmenetet követő - gyöngyösi szaunázására utaló újságírói kérdésre azt mondta, a tisztességes élethez az is hozzátartozik, hogy az ember este meg tudjon tisztálkodni. Közölte: gyöngyösi szállásadó vendéglátóik hívták meg őket, hogy le tudjanak mosakodni, miután, mint mondta, második napja nem láttak vizet.

"Aki ezt ezektől az emberektől sajnálja, az nem a józan gondolkodású emberek körébe tartozik" - fűzte hozzá.