Munka és megélhetés

A munkára és a megélhetésre fókuszált az MSZP részországgyűlése a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kazincbarcikán csütörtökön, az ellenzéki pártnak korábban Hajdúszoboszlón és Egerben volt hasonló rendezvénye, a következőt Ajkán tartják majd.

A zárt ülést követő sajtótájékoztatón Tóth Bertalan frakcióvezető közölte: a munka világával és a bérek felzárkóztatásával foglalkoztak. Mint mondta, a párt programot ad, amely a biztos megélhetésről, fizetésemelésről szól, ennek megvalósításához kormányváltásra van szükség.
 
Úgy fogalmazott: Magyarországon olyan béreket kell adni a munkavállalóknak, amelyekből a családok meg tudnak élni.
 
Jelezte, hogy az országból több százezren már elmentek, és ez a folyamat nem állt meg, azért, mert az itteni bérükből nem tudtak megélni, ugyanakkor legalább százezer betöltetlen álláshely van az országban.
 
Bangóné Borbély Ildikó parlamenti képviselő arról beszélt, hogy a biztos megélhetés a gyermekvállalásról is szól, ám a mai Magyarországon "a legnagyobb szegénységi kockázatot az jelenti, ha egy fiatal pár gyermekáldásra adja a fejét".
 
Mint mondta, ma a hét éven aluli gyermekeknek több mint 40 százaléka nő fel szegénységben, a következő kormánynak a gyermekszegénység felszámolása lesz az egyik legnagyobb feladata.
 
 
A nemzet tragédiájának nevezte azt is, hogy az országban "drasztikusan nő a halálozás", és nem javulnak a születési mutatók, ráadásul ma minden hatodik magyar gyermek nem itthon, hanem külföldön születik. "Ha ezt a folyamatot nem tudjuk megfordítani, az a magyar nemzet halálát vetíti előre."
 
Női politikusként kiemelte: egyenlő munkáért egyenlő bért kell fizetni, ma nem ez a helyzet.
 
Gúr Nándor alelnök, országgyűlési képviselő azt mondta: a részországgyűlést követően egy több témára koncentráló határozati javaslattervezetet nyújtanak be. A témák között említette a megélhetést és a minimálbér nettó összegének 100 ezer forint fölé emelését, a járulékok csökkentését. 
 
Az MSZP alelnöke szólt arról is, hogy terveik között szerepel az "óriási bérszakadék" megszüntetése, hiszen ma Északkelet-Magyarországon jóval kevesebb a fizetés, mint az ország középső vagy nyugati részén, kormányra kerülésük esetén pedig megoldják a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét.
 
Tóth Bertalan elmondta: a következő részországgyűlést Ajkán tartják két hét múlva, ahol az egészségüggyel kapcsolatos programjukat mutatják majd be. Ezekre az eseményekre helyi civil szervezeteket, értelmiségieket is hívnak.

Biztos megélhetést

2018-01-14 14:58