2011. szeptember 05. 10:21

Munkából az éhenhalás felé!

2011. szeptember 1-én a délutáni órákban ülést tartott az MSZP Hajdú-Bihar megyei Elnöksége. Csige Tamás megyei alelnök tiltakozását fejezte ki a kormány újabb intézkedése, a közmunkabér vagy más néven éhbér ellen, amely program a szegényből még szegényebbet csinál, ám ezzel nem törődve a kormány járja maga útját, bármi áron.

A szociális törvény módosításával megváltoztatták a közmunka bérezését, ami kevesebb, mint a minimálbér, szakképzetlenek esetében nettó 47.025 forint, szakképzettek esetében nettó 60.600 forintra csökkent. A többséget 4 órában kívánja foglalkoztatni a kormány, ami nettó 23.512 forintot jelent a családok kasszájában. A szociális tv. azt is kimondja, hogy a segély összege nem lehet több, mint a legalacsonyabb  nettó közmunkabér 90 %-a, ami  22.160 forint a korábbi 28.500 forint helyett.

Ez még rendeletben vagy törvényben nem kerül szabályozásra, érvényes a korábbi segély összege. Szeptembertől alacsonyabb lenne a nettó közmunkabér, mint, a segély összege, így a segély összegéhez kell felbruttósítanunk a szeptembertől közmunkában foglalkoztatottak bérét.
A mindennapokban luxusberuházásokról, gépjárműbeszerzésekről hallunk, míg a valóságban az emberek éheznek.

„Tévedés, hogy segélyen csak azok az emberek vannak, akik nem akarnak dolgozni, sajnos azok is segélyen vannak, akiket a mostani politikai gyakorlat és gazdaság politika juttatott oda.”

Ez a közmunkaprogram csak a statisztikáról szól és semmiképp nem az a célja, hogy az emberek megélhetését biztosítsa és az esélyteremtés. Ezért ismételten kérjük a kormányt és a megye kormánypárti képviselőit, hogy támogassák a minimum 6 havi és legalább 6 órás foglalkoztatás teljes körű lehetőségét 5 % önkormányzati önerővel.

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei Elnöksége tiltakozását fejezi ki az érintettek nevében, amiért „újra a szegényeken húztak egyet”!