mszp.hu | klímacsúcs
2016. január 18. 11:24

Munkaértekezlet a Párizsi klímacsúcsról – TÁJÉKOZTATÓ

Munkaértekezlet a Párizsi klímacsúcsról – TÁJÉKOZTATÓ
Az MSZP Környezetvédelmi Tagozata által 2016. január 15.-én a Bányász Dolgozók Székházában tartott Párizsi klímacsúcs munkaértekezletéről

A munkaértekezleten legalább 30-an vettek részt és hallgatták meg a klímacsúccsal kapcsolatos tájékoztatókat és folytattak vitát a hazai feladatokról.

Miután a résztvevők létszáma messze elmaradt a meghívottakétól talán nem felesleges a tájékoztató. Különösen a civil szervezetek tüntettek távolmaradásukkal – legalábbis én egyetlen képviselőjüket sem ismertem fel.

5 előadó tartott előadást:

Faragó Tibor egyetemi tanár, volt klímatárgyaló azt mutatta be milyen előzményei voltak a Párizsi klímacsúcsnak.

Míg a 96-os Kiotói csúcs konkrét elvárásokat fogalmazott meg mindenekelőtt a CO2 kibocsátás csökkentése érdekében, amelyeket a résztvevők többnyire nem tartottak be.

USA, Kina, Oroszország alá sem írta a megállapodást és a fejlődő országok a fejlettektől várták el a feladatok teljesítését.

Ezzel szemben Párizsban 150 ország képviseltette magát állam- és kormányfői szinten.

A fejlődők is tudomásul vették, hogy nem vonhatják ki magukat a klímavédelemből.

Persze 100 milliárd USD/év támogatást kértek ehhez, amit a résztvevők 2020-tól meg is szavaztak.

Mindenki elfogadta a megállapodást, ami azonban csak egy célkitűzés és annak vállalását is csak 1 éven belül kell aláírni.

Tehát a célkitűzések teljesítése a tagállamok vállalásán és annak végrehajtásán múlik.

Tüttő Kata az EU Régiók Bizottsága küldötteként vett részt a csúcson és mindenekelőtt a Polgármesterek Szövetségéről beszélt, amely már 220 millió polgárt képvisel és a polgár-mesterek városaik nevében többet is vállalhatnak, mint ami a célkitűzések teljesítéséhez kell.

Bart István az Energia Klub társelnöke energiahatékonysági feladatinkról és a megújuló energiaforrások használatának növeléséről beszélt megjegyezve, hogy az energiahatékonyság területén az egész EU lemaradásban van 20/20-as célkitűzésének teljesítésétől.

A megújuló energiaforrások használatának növeléséről a Magyar Kormány inkább csak beszél, mint cselekszik.

Józsa István   mint országgyűlési képviselő a parlamenti delegáció tagjaként vett részt a klímacsúcson nagyon jó benyomásokat szerezve főként a klímademokrácia érvényesülése tekintetében. Viszont nehezményezte, hogy a Magyar Kormány nem támogatja a lakosság energetikai korszerűsítést szolgáló beruházásait – holott eu-s forrásokat is fel lehetett volna használni erre a célra.

Szanyi Tibor EP képviselő, az EP Környezetvédelmi Bizottságának tagja ugyan volt Párizsban, de részt vett az EP delegáció munkájának előkészítésében és ez alapján részletesen értékelte a klímacsúcs eredményeit kiemelve, hogy a célkitűzések teljesítése meghatározóan a pénzügyi feltételektől fog függni.

Az előadásokat követően a résztvevők is hozzászólhattak a témához, kérdéseket tehettek fel az előadóknak és saját véleményüket is megfogalmazhatták.

Érdekes módon, hogy sem az előadók, sem a hozzászólók nem vitatták a meghatározó környezetvédelmi civil szervezetek „Hazai feladataink Párizs után” állásfoglalását.

Azt lehet mondani, hogy a munkaértekezlet résztvevői még nagyobb ütemet várnak a hazai klímavédelemben.

A civil szervezetek és az ellenzéki pártok fontos feladata a klímacsúcs megállapodásainak aláírását figyelemmel kísérni a Magyar Kormány részéről.

 Bódás Sándor 2016.01.17.