2012. szeptember 09. 22:14

Munkahelyek helyett létszámleépítések!

Halmi József, megyei alelnök mai sajtótájékoztatóján felvázolta a kormányzat utóbbi években végrehajtott létszámleépítéseit, ami merőben szemben áll a korábbi ígéretekkel, az egymillió munkahely teremtésével. A Holding 541 ember elbocsájtásával sajnos nem fejeződött be a létszámleépítés, minél több embert akarnak elküldeni a közszférából.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2010 – től a Fidesz kormány hatalomra lépése óta folyamatosan szűnnek meg munkahelyek. 2010 áprilisától csak a megyei önkormányzat által felügyelt intézményekben több mint, 1000 embert bocsájtottak el. A kórházból közel 800 főt érintett ez, emellett a gazdasági igazgatóság felállítása is további létszámleépítést eredményezett, az ígéretükkel szemben.  

A folyamat nem áll le. A kórházaknál már borítékolni lehet azt, hogyha megtörténnek a tervezett megyei összevonások, amit januártól terveznek, újabb létszámleépítéseket jelent. Óriási bizonytalanság van a kórházakban a dolgozók körében, nagyon sokan keresnek bennünket. – mondta az alelnök. Sajnos nem vagyok döntéshozó helyzetben, de ez a bizonytalanság  nem tesz jót az egészségügyi ellátásnak.

A következő célcsoport a köztisztviselők, közalkalmazottak. A januárban hatályba lépő kormányzati törekvés, miszerint közös hivatalokat kell létrehozni 2000 fő alatti településeken, újabb elbocsájtásokhoz fog vezetni.

A kormányzat 10.000 főbe határozta meg az elbocsájtani kívánt köztisztviselők számát elsősorban az önkormányzati szférából. Ez a megyében több 100 embert fog újra jelent.
 
A járási hivatalok is fel fognak állni közben. Az Orbán-diktatúra egyik intézménye, ahol majd a fideszes helytartók fogják megmondani, hogy ki fog ott dolgozni. A járási hivatalok önkormányzatoktól vesznek el feladatot, ez is szűkíti az önkormányzatok feladatait és kevesebb emberrel kell azt majd végrehajtani.

2013 – ban megkezdődik a magyar iskolák államosítása. Ahogy az önkormányzatok intézményeit államosították, létszámstoppal és létszámleépítéssel, ugyanezt lehet borítékolni az iskolákkal kapcsolatban is, a 2012/13-as tanév végén iskolabezárásokat fog eredményezni a kormány lépése. Újabb pedagógus és közalkalmazottak fognak utcára kerülni. Ez a megyénkben az 1000-es létszámot is meghaladhatja. Az 1 millió munkahely ígéret a Fidesznél nem azt jelenti, hogy 1 millió munkahelyet hoz létre, hanem 1 millióval csökkentik a munkahelyeket.
 
Miközben a megyében zajlanak ezek a népszerűtlen intézkedések és emberek, családok sorsát megpecsételő elbocsájtások, a kormánypárti képviselők oda vannak Sárváron, ahol luxus körülmények között osztják nekik az észt. Tilki úrnak ezúton is üzenem, hogy haza várjuk, csak senkibe ne okozzon kárt a hazaútján, mert nagyon fontos személyiség, és ebben a megyében helye van.