Munkahelyek milliói függenek a versenyképes energiaáraktól

„Az energiaárról szóló vitákban el kell tolni a hangsúlyt az energiatermelés felől a felhasználás ésszerűsítése irányába, mert ebben rejlik a versenyképesség kulcsa” – állítja Herczog Edit, aki az Európai Kereskedelmi- és Iparkamarák Szövetsége (Eurochambers) és az EP Kisvállalkozói Munkacsoportja az energiaárak és a versenyképesség kapcsolatáról szóló konferenciáján szólalt fel.

A képviselő szerint mind az energiaellátás biztonságáról, mind az energiaárak csökkentéséről – mindkettő létfontosságú a kkv-k szempontjából – szóló vitákat az energiatermelés, a beszállítói források ésszerűsítése dominálja, miközben kevés szó esik a felhasználói oldalról. Márpedig Herczog Edit szerint legalább annyi keresnivalónk van az energiahatékonyság terén, ha olcsóbb áramot szeretnénk, mint az energiamix összeállítása körül. „A korszerű digitális hálózati megoldások, a pazarlás felszámolása, az energiahatékonysági beruházások támogatása, az ezzel kapcsolatos tudásanyag megosztása mind-mind a versenyképesség javítása irányába hatnak” – fogalmazott Herczog.
 
A képviselő szerint, amíg nem vesszük komolyan a versenyképesség szerepét az energiapolitikában, addig olyan spirálban mozgunk, melynek mindig a kkv-k és az európai ipar a vesztesei. „A versenyképesség csökkenése a foglalkoztatás csökkenéséhez, ez pedig a vásárlóerő gyengüléséhez vezet, amit csak az adók emelésével lehet ellensúlyozni, vagy az olyan, a magyarhoz is hasonló unortodox megoldásokkal, mint a rezsicsökkenést” – érvelt a szakpolitikus, arra hívva fel a figyelmet, hogy mindeközben a vállalkozások energiaterhei emelkednek.
 
„Uniós szinten az energia- és iparpolitika összehangolása, az adminisztratív, technológiai és infrastrukturális hatások lebontása, a vezetékek összekapcsolása áll előttünk” – foglalta össze a feladatokat Herczog, aki szerint a kutatás-fejlesztésnek és az innovációnak is hatalmas szerep jut a közeljövőben. Végezetül a képviselő elmondta, hogy a tagállamok feladata – de ebben szinte minden területen komoly a lemaradás – hogy az energetikai jogalkotás során is alkalmazzák a kisvállalkozói tesztet, azaz a döntések előtt, és ne utánuk vizsgálják meg, hogy milyen hatással lesznek azok a kkv-k jövedelmezőségére, az általuk fenntartott munkahelyek millióira.