Munkahelyet minden fiatalnak!

A huszonöt év alattiak teljes foglalkoztatását elősegítő program elindítását szeretné elérni az MSZP az EP-ben.

A huszonöt év alattiak teljes foglalkoztatása az elsődleges szempontok között szerepel az MSZP európai parlamenti képviselőjelöltjeinek programjában – jelentette ki dr. Veres János szerdán miskolci sajtótájékoztatóján.

A párt képviselőjelöltje, volt pénzügyminiszter azt mondta: Európában korábban elindult egy ifjúsági garanciaprogram, ebből Magyarországnak is lehetősége lett volna mintegy 20 milliárd forint lehívására. A kormány azonban elfeledkezett arról, hogy ehhez pályázni kellett volna, s miután ez nem történt meg, egy fillért sem kapott az ország – tette hozzá.

A szocialista politikus úgy fogalmazott: arra törekszenek, hogy a huszonöt év körüli korosztály teljes foglalkoztatása biztosítva legyen. Mindez Kelet-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplénben azért fontos, mert a fiatalok körében magas a munkanélküliség – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy azt a célt támogatja az Európai Szocialisták Pártja is, amelynek most jó esélye van arra, hogy többséget szerezzen az EP-ben.

Dr. Varga László, a párt miskolci országgyűlési képviselője azt mondta: az "értékteremtő munkahelyek" mellett kampányolnak, miként céljaik között szerepel az európai minimálbér, illetve az európai minimálnyugdíj elérése is, valamint az, hogy ne legyen megkülönböztetés a bérekben nők és férfiak között. Az MSZP azt is el szeretné érni – a magyar kormány támogatása híján az Európai Parlamentben –, hogy Magyarországon is egyszámjegyűre csökkenjen a szegények adójaként emlegetett áfa. Ez – magyarázta – nem lenne példa nélküli, Íroszágban például nincs is áfa az alapvető élelmiszereken.

Mindketten hangsúlyozták, igen fontos, hogy minél többen menjenek el választani május 25-én, s az is, hogy sokan szavazzanak az MSZP EP-listájára, amely első helyen szerepel a szavazólapon.