2012. július 26. 15:35

Munkahelyteremtés helyett kirakatkonzultáció

Sajnos Orbán Viktor a valódi munkahelyteremtés és a tisztességes bérek feltételeinek előteremtése helyett továbbra is, a hozzá hű zsebpártokkal, udvari civilekkel és házi szakszervezetekkel folytatott kirakatkonzultációkkal igyekszik fenntartani a kormányzóképesség látszatát.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor sem a magyar munkavállalókat reprezentáló szakszervezeti konföderációkkal, sem a hazai kis- és közepes vállalkozások képviselőivel nem állt le beszélgetni: az elmúlt kétéves gazdaságpolitikai ámokfutása után aligha állt volna meg előttük. Ugyanakkor az a mai találkozó után is egyértelmű: a hazai gazdasági élet meghatározó szereplői pártállástól függetlenül hasonló és alapvető problémákat látnak a kormány gazdaságpolitikájában.

A nagy mellénnyel bejelentett munkahelyvédelmi akciótervről meg csak annyit, hogy a jelenlegi adórendszer mellett pénz nincs, szükség pedig nem lenne rá, ha a kormány növekedésbarát, beruházásösztönző politikára cserélné azt a rombolást, amit az elmúlt két évben gazdaságirányítás címén művelt.

A kormány gazdaságpolitikája tarthatatlan és fenntarthatatlan, ezért azonnali és radikális átalakításra szorul. A demokratikus pártok, a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel egyetértésben egy igazságosabb, beruházás- és foglalkoztatásbarát adórendszerre, növekedésösztönző gazdaságpolitikára, valamint biztonságot és esélyegyenlőséget nyújtó egészségügyi és oktatáspolitikára van szükség. Olyanra, amilyet a szocialista párt ajánl Magyarországnak.

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
az MSZP alelnöke