Belföld | rokkantak közlemény
2012. november 20. 08:45

„Munkára képes és kész” - a szociális katasztrófa

„Munkára képes és kész.” Ezt írják azoknak a felülvizsgálatra behívott rokkant embereknek a neve mellé, akiknek a foglalkoztatását rehabilitációval helyreállíthatónak ítéli a kormány. Ők a jövőben semmilyen ellátásra nem számíthatnak, pedig érdemi rehabilitációra, pláne elhelyezkedésre esélyük sincs.

„Rokkantsági ellátásban már csak az részesülhet, akinek a foglalkoztatása rehabilitációval sem állítható helyre” – áll a Fidesz által elfogadott, az MSZP számára elfogadhatatlan törvényben. Ez alig a fele-harmada csupán a korábbi rokkantsági nyugdíjnak. Ráadásul a fejlett világban példátlanul bármikor csökkenthető, elvehető.

Közel 200 ezer ember kerülhet ki az állami ellátórendszerből, miután a „Munkára képes és kész” titulus jár szinte mindenkinek, akit a Fidesz felülvizsgál. Az Orbán-kormány, amely korábban azt ígérte, hogy senkit nem hagy az út szélén, gondolkodás nélkül löki az út melletti árokba a nehéz helyzetben lévő embereket az ellátórendszerből.

Üdvözöljük a Kúria azon elhatározását, amely a rokkantellátással kapcsolatos perek felgyorsítását és egyszerűbbé tételéről szól, ezek az emberek ugyanis ma már csak az Alkotmánybíróságban, a bíróságokban, valamint a nyilvánosság erejében bízhatnak. És a Magyar Szocialista Pártban, amely eddig is és ezután is minden lehetséges fórumon kiáll azokért, akiket az Orbán-kormány az út szélén hagy.


Korózs Lajos,
elnökségi tag