Belföld, Gazdaság | közlemény munkanélküliség
2013. március 05. 09:16

Munkaszerződés írásban, kirúgás SMS-ben

Magyarországon ma minden további nélkül megismétlődhet az, ami a főváros 18. kerületében egy önkormányzati cég alkalmazottjával történt tavaly december 31-én. Az érintett munkavállaló a tavalyi év utolsó munkanapján, távollétében, szabadságának idején SMS-ben értesült arról, hogy a munkáltatója januártól nem tart igényt a munkájára.

Magyarországon ma ez bármikor megismétlődhet, miután a Fidesz által elfogadott és életbe léptetett új Munka törvénykönyve erre lehetőséget ad. Egy szociáldemokrata párt számára azonban ez a munkavállalók jogbiztonságát és emberi méltóságát egyaránt súlyosan sértő gyakorlat elfogadhatatlan. Ezért az MSZP olyan javaslatot terjesztett be az Országgyűlésnek, amely a Munka törvénykönyvének módosításával csakis írásban, egy világos felmondási indoklás kíséretében tenné lehetővé a cégek számára az alkalmazottjaik elbocsátását.

Szomorú, de szimbolikus, hogy a szocialista javaslatot a parlament fideszes, KDNP-s és jobbikos képviselői együttes erővel szavazták le. Az MSZP, amint a választóktól lehetőséget kap rá, azonnal meg fogja szüntetni ezt a munkavállalói jogokat alapvetően és súlyosan sértő állapotot.

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke
az MSZP alelnöke

Simon Gábor,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke,
az MSZP elnökhelyettese