Munkát és megélhetést - Mesterházy Attila vasárnapi írása

A nép jótevőjének szerepében tetszeleg Orbán Viktor. Azt általa meghirdetett rezsicsökkentés szerinte olyan orvosság minden bajra, amely egy csapásra megoldja az emberek gondjait. Ez a tündérmese éppen annyira nem igaz, mint az eddigie

A kormány 2010 óta adók sorát és adóemelések garmadáját vezette be. Olyan terhek is növekedtek, amelyek közvetlenül érintik a háztartásokat, legyen szó az általános forgalmi adóról vagy a tranzakciós illetékről. 2011-2012-ben magas volt az infláció, megszűnt az adójóváírás, csökkentek a reálbérek és a szociális ellátások, hogy a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások elrablásáról már ne is szóljunk részletesen. A rezsicsökkentés minimális, néhány ezer forintos kompenzálása csupán annak a sok tízezer-százezer forintnak, amit a kormány eddig elvett az emberektől, és amit teljes egészében sosem fog visszaadni.

Ráadásul megint a legrosszabb helyzetben lévők járnak rosszul. Akik fával, szénnel vagy brikettel fűtenek, azok a rezsicsökkentésből semmit se látnak. Azok se, akiknél már korábban kikapcsolták a közműszolgáltatást. Fontos látni továbbá, hogy miközben a kormány a közműcégek fegyelmezéséről szónokol, számos településen a fideszes önkormányzatok közműcégei szabotálják a közműdíjak mérséklését. A harsogó kormánypárti propagandának elsősorban házon belül kellene szólnia. A kormány hallgat arról is, hogy a nagyfogyasztók számára drágább lett az energia, így az érintett cégek termékei, szolgáltatásai többe kerülnek, mint korábban. Így aztán a háztartások is drágábban vásárolhatnak tőlük, például élelmiszert, s akkor bizony oda a rezsicsökkentéssel nyert minimális előny. Talán az ilyen drágulás okát ugyanúgy fel kellene tüntetni a termékeken, ahogy a kormány elvárja az általa elrendelt rezsicsökkentés számlákra nyomtatását.

Megfigyelhetjük azt is, hogy a kormány tudatosan rontja a közműcégek külföldi tulajdonosainak pozícióit, s már meg is üzente nekik: ha nem tetszik, mehetnek. Akkor pedig jön a kormány és költséget nem kímélve bevásárol, persze az emberek pénzéből.

Szögezzük le, hogy az MSZP nem a nagy cégeket félti. Ők meg tudják védeni magukat, ha másképp nem, úgy, hogy elmennek Magyarországról. A nemzetközi cégek kivonulása azt is jelenti, hogy nem fektetnek be pénzt a közműhálózatok fejlesztésébe, márpedig az állam ezt a kiesést képtelen pótolni. A Fidesz gazdaságpolitikájának folytatódása mellett képtelen is marad.

Magyarország minden itt befektetett eurónak örül. Szaporítani, nem pedig elűzni kell az idehozott pénzeket. Az MSZP ezzel együtt híve annak, hogy a nagy befektetők, nagy szolgáltatók profitjából társadalmi célokat finanszírozzunk. Ki kell jelölni a társadalompolitikai prioritásokat, és ezek eléréséhez hozzá kell járulniuk azoknak a gazdasági szereplőknek, amelyek jelen vannak, pénzt keresnek Magyarországon. Ilyen cél, hogy a legrosszabb helyzetben lévők energiahasználata is olcsóbbá váljon. Erre szolgálna az MSZP által kezdeményezett szociális alap, amely a fával, szénnel, brikettel fűtő háztartásokat támogatná. Javasoljuk azt is, hogy a kormány állapodjon meg a közműcégekkel a szolgáltatás visszakapcsolásáról az érintett háztartások egy részében.

A szociális alap, valamint az általunk javasolt energiatakarékos megoldások lehetővé teszik a költségek tartós és fenntartható csökkentését. Így a háztartások is jól járnak, hiszen olcsóbb energiához jutnak, de a közműcégek is, mert az ő költségeik is csökkennek, a hálózatba visszakapcsolt házak és lakások pedig bevételt is hoznak nekik. A kölcsönös előnyökre alapozva az energiatakarékos és környezetbarát megoldások megvalósításához szükséges költségek is megoszthatóak az állam és a gazdasági szeplők között. Az ehhez kapcsolódó beruházásokkal új munkahelyeket is létre lehet hozni.

Csökkenteni kell nem csupán a közművek díjait, hanem az élelmiszerek árát is. Ezek ugyanúgy nyomasztják a családokat, és az alapvető élelmiszerek legalább annyira fontosak, mint a megfelelő fűtés. Az MSZP 5 százalékra vinné le az alapvető élelmiszerek áfáját, hogy ezzel csökkenjenek az emberek költségei a legfontosabb termékek elkerülhetetlen megvásárláskor. Elérhető, megfizethető fűtés, áram és étel mindenkinek jár.

Végső soron azonban ott van a problémák gyökere, hogy az emberek nagy részének nincs munkája, illetve éhbérért dolgozik közmunkában. Amíg ebben az ügyben nem történik hathatós beavatkozás, addig csak futunk a probléma után. Mióta az Orbán-kormány van hatalmon, a nemzeti össztermék nem gyarapodott. Tartós a foglalkoztatási krízis, alig van befektetés, a magyar és külföldi vállalkozók nem bíznak a jövőben. Munka és tisztességes bér jelent tartós megoldást a megélhetési gondokra. Ma egyedül a Szocialista Párt kínál átfogó programot ezekre a bajokra.

Mesterházy Attila,
pártelnök-frakcióvezető