Munkát, kenyeret!

A hivatalos statisztika a héten javuló tendenciát vél felfedezni a munkaerőpiacon. Örülnék, ha ez valódi javulás lenne, de sajnos nem ez a helyzet: a szebb számok zömét a kétszázezer téli közfoglalkoztatottnak köszönhetjük. Márpedig a napocskarajzolás, lássuk be, nehezen tekinthető valós munkának. A Fidesz által négy éve megígért egymillió munkahelynek se híre, se hamva. Ami még rosszabb: ez így is marad, amíg az Orbán-Matolcsy tandem határozza meg Magyarország gazdaságpolitikáját.

Ha valaki azt keresi, melyik politikai erő tudná gyorsan és érezhetően növelni a tisztességesen fizető munkahelyek számát, az pillantson rá az Igazság, Biztonság, Szabadság, Jólét – az MSZP ajánlata Magyarországnak című programunkra.

Ennek második fejezetében nem csak céljainkat, de megoldási javaslatainkat is pontokba szedtük. Ezek között szerepel a közteherviselés igazságosabbá tétele, a szegényebbek adójának mérséklése, de ugyanilyen fontos a munkabérekre rakódó terhek és a munkahelyteremtés költségeinek csökkentése, a munkahelyek kifehérítése is. A választási győzelmünket követően meg akarjuk állítani a munkavállalók tömeges elvándorlását: célzottan, kiemelten támogatnánk a pályakezdők munkatapasztalat-szerzését, álláshoz jutását, képzési, átképzési lehetőséget ajánlunk számukra, hogy nagyobb eséllyel tudjanak elhelyezkedni.

További könnyítést jelentene, hogy háromról kilenc hónapra emelnénk az álláskeresési járadék folyósítási idejét. A leginkább rászoruló térségekben célzott gazdaságfejlesztési, munkahely-teremtési programokkal, az infrastruktúra fejlesztésével és adókedvezményekkel kívánjuk segíteni a vállalkozások letelepedését.

Ugyanakkor növelni akarjuk a közvetlen állami szerepvállalást a munkaerőpiacon. Ahol a piac nem tud, vagy nem akar munkahelyet teremteni, ott állami beruházásokkal, támogatásokkal, infrastruktúrafejlesztéssel adnánk munkát. Támogatjuk a szociális szövetkezetek létrejöttét, védett piacok megszervezésével biztosítjuk, hogy a helyben termelt áruk és termékek kereskedelméből, az alacsony képzettséget, de magas élőmunkát igénylő mezőgazdasági termelésből, helyi együttműködésekből minél több vidéken élőnek biztosabb megélhetése legyen.

Ezek reális, a jelenlegi gazdasági helyzetünkben is hitelfelvétel nélkül finanszírozható programpontok. Nem kell hozzájuk más, mint hogy a kormány a hagymázas álmok és a klientúra hizlalása helyett a közjót szolgálja. Egyszerűen, nyugodtan, kiszámíthatóan, ahogyan az Európai Unió többi tagállamában szokták.

A jórészt politikamentes héten sajnos újabb nyugtalanító fejleményre derült fény. Egy képviselői kérdésre adott válaszában Németh Lászlóné „fejlesztési” miniszter a 65 éven felüliek utazási kedvezményeinek átfogó felülvizsgálatát vetette fel. Van alapunk azt feltételezni, hogy a Fidesz a választások után újabb megszorításokra készül: ha nyernek, a kampánycélú rezsicsökkentés után az életszínvonalat visszafogó, a lakosságot közvetlenül sújtó lépések következnek majd.

91 nap, pont három hónap van hátra a választásokig. Akinek elege van a naponta tapasztalható rombolásból, aki a nemzeti frázisoknál fontosabbnak tartja a nemzet boldogulását, még tájékozódhat, még válogathat a kínálatból, még eldöntheti, melyik párt akar itt mindenki javára építkezni, munkához, kenyérhez juttatni a magyarokat, és melyik csak meggazdagodni. Ha az állampolgárok zöme hajlandó erre a minimális erőfeszítésre, 2014 a kormány- és irányváltás éve, az Európához felzárkózó növekedés kezdőpontja lesz.