ÉszakOnline/MTI/mszp.hu
2012. február 09. 17:00

Munkát, kenyeret!

Elindult Miskolcról Budapestre hétfő délelőtt a polgármesterek és civilek által kezdeményezett Munkát, kenyeret! elnevezésű tiltakozó menet; mintegy félszázan vágtak neki a csaknem kétszáz kilométeres távnak gyalog a mínusz 12 fokos hidegben.

Február 9.

Ludast inkább elkerülték

Inkább az azzal éppen átellemben található Detket jelölték ki mai célállomásnak. S erre alapos okuk volt.

Akárcsak szerdán, csütörtökön is fél négy körül érkezett meg a Miskolcról hétfőn indult, és Budapestre tartó éhségmenet az aktuális, aznapi célállomásra, ezúttal Detkre.

A tempó tehát a korábbi napoknak felelt meg, a gyaloglók ezúttal 22,5 kilométert tettek meg. Az edelényi Komjáthi Imre, a menet egyik szervezője azt mondta az ÉszakOnline érdeklődésére, hogy bár fizikailag egyre több gondja-baja akad a „kemény magnak", kitartanak, különösen úgy, ha vannak olyan szakaszok, ahol – mint fogalmazott – „lelkileg feltöltődhetnek". Ilyen volt a csütörtöki szakasz is, többek között egy 70 év körüli bácsika jóvoltából. Az ismeretlen öregurat autóval vitte ki a felesége az akkor éppen Kerecsend és Kápolna közötti útszakaszon gyalogló menethez. A bácsi kiszállt az autóból, csatlakozott hozzájuk, s legalább három kilométert le is gyalogolt velük, jól lehet, idős korára tekintettel botot kellett használnia. Amint elfáradt, elbúcsúzott tőlük, telefonált az autóért, s vitette magát tovább a dolgára. „Az is nagyon jól esett, hogy Kápolnán behívtak bennünket a polgármesteri hivatalba, s felajánlották, hogy az ebédünket ne az út szélén, vagy benzinkúton költsük el, hanem a hivatali helyiségben. Az ebéd persze a mi ellátmányunkból származott, vagyis közpénzt senki sem fordított ránk, mégis jó érzés, hogy legalább meleg helyen tudtuk az ételünket elfogyasztani" – mondta Komjáthi Imre.

A csütörtöki etapra ismét csatlakozott a menethez Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke és dr. Varga László miskolci országgyűlési képviselő. Utóbbi az ÉszakOnline-nak elmondta: ő a hétfői és a keddi távot is teljesítette, a szerdai napot viszont kihagyta; Miskolcon akadt halaszthatatlan elintéznivalója. Ezért tűnt fel neki jobban, mint a többieknek, hogy csütörtökön már jóval több autós (nehéz megbecsülni, de azt saccolja, tízből hét) köszöntötte a menetet dudálással és integetéssel, mint a hét elején. Sőt! Olyan is volt, hogy megállt egy melléjük érő autó, kiszálltak belől az utasok, s azt mondták: „Köszönjük fiúk!" A jelenségnek megítélése szerint két oka van: az egyik, hogy egyre többen hallottak már vállalkozásukról, a másik, hogy egyetértenek a céljaikkal, azzal, hogy a leszakadt térségekkel kapcsolatos kormányzati politikán változtatni kell.

*

Annak, hogy az előzetesen tervezettel ellentétben nem Ludason, hanem Detken ért véget a csütörtöki menet, alapos oka van. Bár a menet résztvevői nem szívesen beszéltek róla, annyit azért sikerült kiderítenünk, hogy kérésre változtattak a terven. Az ÉszakOnline úgy tudja, hogy a Ludasra és Detkre vezető bekötőutak körforgalmi csomópontjánál három ludasi asszony és egy férfi várta őket pogácsával, frissítővel. Az asszonyok azt kérték tőlük, ha lehet, kerüljék el Ludast, mert a település több állami pályázaton is részt vesz, s nem akarják, hogy egy, a kormányzati politika ellen tiltakozó menet szíves fogadása miatt esetleg hátrányba kerüljenek. A pogácsát és az üdítőt elfogyasztották, megköszönték, s, hogy nehogy bajba hozzák a falut, Detk felé vették az irányt...

Február 8.

Február 7.
Havat lapátoltattak az éhségmenettel

A fideszes államtitkár hólapáttal várta az elcsigázott gyaloglókat Mezőkövesden: van munka, dolgozzanak!

Személyesen Tállai András önkormányzati államtitkár, Mezőkövesd korábbi polgármestere fogadta a Miskolcról hétfőn indult éhségmenet résztvevőit Mezőkövesden, a városháza előtt. A napi penzumot letudó gyaloglókkal közölte, hogy ebben az országban mindenki dolgozhat, aki dolgozni akar, így várja, hogy a menetelést befejezők most felvegyék a munkát, kössenek hivatalos szerződést, s délutános műszakban kezdjék el lapátolni a havat.

Minderről Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő, a menet egyik tagja számolt be az ÉszakOnline-nak. Mint elmondta, a felajánlást többen, akiknek erre lehetőségük volt, s nincs munkaviszonyuk, elfogadták: a 26,7 kilométeres táv megtétele után munkára jelentkeztek, megkötötték a megállapodást a megrendelővel, és elkezdték lapátolni a havat. A csapat többi tagja, akiknek van munkaviszonyuk, önkéntesként segítik társaik munkáját. Ehhez a szükséges szerszámot is beszerezték az egyik helyi boltban, saját pénzükből. A leszerződött hómunkások munkaideje éjfélkor jár le, reggel indulnak tovább Kerecsendre.

A történtekkel kapcsolatban Gúr Nándor kijelentette: vérlázító az a cinizmus, amivel az önkormányzati államtitkár és fideszes párttársai fogadták őket. Elvárják ugyanis, hogy a két napon keresztül menetelő emberek, mintegy 50 kilométer megtétele után, fáradtan, átfagyva, még lapátoljanak is, csak azért, mert tiltakozó demonstrációjuknak az a címe, hogy Munkát, kenyeret! De állnak elébe, már aki hivatalosan teheti. Aki nem, az segít a társainak, megbízási szerződés nélkül, mert ők olyan emberek, akik, ellentétben Tállai Andrásékkal, nem keresgélnek órákig a szolidaritás kifejezés megfejtése után az értelmező szótárban. „Ezúton üzenem Mezőkövesdről az ország összes munkanélkülijének: holnap reggel menjenek el a lakóhelyük szerinti önkormányzathoz, vagy a helyi Fidesz irodához, s kérjék a munkát, mert az önkormányzati államtitkár szerint van munka, s mindenkinek jut is" – szólította fel a dolgozni akaró magyarokat Gúr Nándor.

Más is van még. Az éhségmenet egyik résztvevője azért nem vehette fel a munkát, mert a munkába állás előtt megszondáztatták, a szonda pedig elszíneződött. Az illető absztinens, még csak véletlenül sem fogyasztott alkoholt, amióta elindultak. A 36 éves budapesti informatikusról, Megyaszai Sándorról van szó. Ő az ÉszakOnline-nak elmondta: legutoljára szilveszterkor ivott egy kis pezsgőt, egyébként aki ismeri, tudja, egyáltalán nem él szeszes itallal. Ezért lepődött meg, amikor a megszondáztatott négy jelentkező közül pont nála színeződött el a szonda. A mérést 5 perc múlva megismételték, akkor is alkoholt jelzett a készülék, sőt, magasabb értéket, mint korábban. Ennek egy magyarázata lehet: az alkohol nem sokkal a mérés előtt került a szervezetébe. Akkor, amikor megérkeztek, és Tállai Andrásék sátrában megkínálták őt teával...

Kedves Emberek!

Tegnap Tállai András belügyi államtitkár, miután Mezőkövesden szeletelt kenyérrel és hólapátokkal várt minket, azt mondta: aki akar dolgozni, az önkormányzatoktól kap munkát.

Ma reggel 30-40 türelmetlen ember jelentkezett munkára a mezőkövesdi városházán. Tállai András ígérete után csak annyit kérdeztek: mikor tudják felvenni a munkát? Polgármesterük, Fekete Zoltán előbb azt mondta, lesz munka, majd a hivatal melegében bevallotta: ma nincs munka. Ezt viszont már nem volt hajlandó közölni a kintiekkel. Az a kérdés, hogy ki hazudott: Tállai András vagy Fekete Zoltán?

Tállai András meg akarta alázni az egyszerű embereket. 20 csomag, egykilós szeletelt kenyeret akart adni nekünk, és lapátot kínált, elhordani a havat. Azt mondta, hogy ne követeljük a munkát és a kenyeret, ő ad. A kenyeret tisztelettel elvettük, majd szétosztottuk a mezőkövesdi rászorulók között. A munkát felvettük, azzal, hogy az ezért járó munkabért az államtitkár ossza szét a kiskeresetűek között. A kétnapos gyaloglás utáni hólapátolást végül éjfél tájt hagytuk abba.

Teát is kínáltak Tállaiék. Csak egy ember (Megyaszai Sándor 36 éves informatikus) fogadta el közölünk, aki szintén jelentkezett havat lapátolni. Mint a munkára jelentkezők közül mindenkit, őt is megszondáztatták Tállai emberei. Nála egyedül mutatott alkoholt a szonda. Megyaszai nem ivott egy kortyot sem. Sem hétfőn, sem kedden.

Tállai András tegnap háromszor akart megalázni minket. A szeletelt kenyérrel azt akarta mondani, hogy mi potyalesők vagyunk. A munkalehetőség felajánlásával azt, hogy naplopók vagyunk. A leitatással azt, hogy alkoholista csőcselék vagyunk.

Tállai András nem fújt szondát, nem lapátolt havat. Csak szart.

Mezőkövesdet elhagytuk. Információink szerint a városháza előtt összegyűlteket hazaküldték.

135-ös kilométertábla, 3-as számú főút, 2012. február 8. 10:06

Tóth Imre és menetelő társai

 

Február 6.
Az éhségmenetet felismerték, szimpatizáns autósok biztatták őket útjuk során. Voltak beszólók is, de nem sokan.


A tervezettnél mintegy két órával korábban, nem sokkal délután 3 óra után már megérkezett a Miskolcról indult éhségmenet az első napra kijelölt célállomásra, Emődre. Ezzel teljesítették az első napra kijelölt penzumot, a 26 kilométeres távot.

Az első napot a szervezőkkel együtt végiggyalogló Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke elmondta: 23-an érkeztek meg Emődre, jókedvűen, bár a meneteléshez nem nagyon szokott csapat tagjai alaposan megérezték lábaikban a túrát. Különösebb gondjuk nem akadt, kivéve az Emőd előtti pár kilométert: feltámadt a szél, szembe hordta a havat, s ezt lebirkózni igencsak embert próbáló feladat elé állította a fiúkat. Szerencsére ez sikerült, ha lankadt is valaki lelkesedése, a csapat vitte magával tovább. „Én magam hozzávetőleg 80-100 autóst számoltam össze, akik mellettünk elhaladva dudáltak, integettek, támogatásukról biztosítottak. Akadt ugyan 4-5 olyan autós is, aki elküldött bennünket a fenébe, de ez a létszám elenyésző a szimpatizánsokhoz képest" – mondta a szocialista politikus, aki arról is beszámolt, hogy Emődön a város egyik volt jegyzője átadott nekik egy panaszos levelet, s arra kérte őket, vigyék azt el a kormánynak, a parlamentnek.

Kedden 9 órakor indul tovább a menet. A kis csapathoz csatlakozik egy 10-15 fős csoport is, ők is vállalták, hogy ha nem is az egész távot, de legalább a keddi napot végiggyalogolják a „kemény maggal". A 26,7 kilométeres táv aznap Mezőkövesden fejeződik be, szerdán reggel onnan indulva lépik át a menetelők a megyehatárt.

A menetben haladt Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsógagy és Ricse szocialista polgármestere Takács László és Vécsi István, illetve civilek, munkanélküliek, szimpatizánsok.

A szervezők az indulás előtt a jelentős számban megjelent hazai és külföldi újságíróknak, tévéstáboknak elmondták, akciójukkal három dolgot szeretnének elérni: "munkát, kenyeret és a megélhetéshez elég bért". Úgy fogalmaztak: mostanra a reményükkel együtt a türelmük is elfogyott, ezért így akarják felhívni a parlamenti döntéshozók figyelmét a hétköznapok gondjaira.

Az élet egyre keservesebb az egyszerű emberek számára, a bennünket körülvevő világ sokkal rosszabb, mint ahogy azt a televízióban bemutatják, fűteni, enni kéne, de nincs munka, nincs pénz, emberi módon szeretnénk élni, létezni - mondta Tóth Imre Miklós, a menet egyik szervezője.

Ujhelyi István az MTI-nek azt mondta: a demonstrációval, annak céljával szolidáris. A tiltakozó, figyelemfelhívó menet szervezői, az abban résztvevők elmondták neki, hogy jószerivel minden szalmaszálat megragadnak, csak hogy munkájuk, megélhetésük legyen, de ez a mai körülmények között szinte lehetetlen - tette hozzá.

A kezdeményezés elindítói másokat is csatlakozásra buzdítottak a 3-as számú főút Miskolcról Budapestre vezető szakasza mentén. Lukács András, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés MSZP-s frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: tudomása szerint Gödöllőről, Budapestről igen sokan társulnak a gyaloglókhoz, akik naponta 20-30 kilométert tesznek meg.

Az út teljes hosszát mintegy harmincan teszik meg. Az első megálló Emődnél lesz, a menet résztvevői útközben MSZP-irodákban, kollégiumokban, tornatermekben töltik az éjszakát, meleg étellel mindenhol várják őket.


A tervek szerint a menet február 13-án, az Országgyűlés nyitó ülésére ér Budapestre.Menetrend: „Munkát, kenyeret!”

2012. 02. 06. – 13.
6. (hétfő)     09.00    Indulás Miskolc, ITC parkoló
        13.30    Érkezés Mályi (14,0 km) Továbbindulás: 14.00
        15.20    Érkezés Nyékládháza (4,0 km) Továbbindulás: 15.30
        18.00    Érkezés Emőd 24 km (8,0 km)
            Szállás
7. (kedd)    08.00     Indulás Emődről
        10.10    Érkezés Vatta (6,3 km) Továbbindulás: 10.20
        12.20    Érkezés Bükkábrány (6,0 km) Továbbindulás: 12.50
        14.10    Érkezés Mezőnyárád (4,8 km) Továbbindulás: 14.20
        18.00    Érkezés Mezőkövesd (9,6 km) 26,7 km
            Szállás
8. (szerda)    09.00    Indulás Mezőkövesdről
        12.00    Érkezés Szihalom (8,8 km) Továbbindulás: 12.30
        14.45    Érkezés Füzesabony (6,3 km) Továbbindulás: 15.00
        17.30    Érkezés Kerecsend (7,7 km) 22,8 km
            Szállás
9. (csütörtök) 09.00    Indulás Kerecsendről
        12.00    Érkezés Kápolna (9,0 km) Továbbindulás: 12.30
        17.00    Érkezés Ludas (13,5 km) 22,5 km
            Szállás
10. (péntek)    09.00    Indulás Ludasról
11.20    Érkezés Karácsond (7 km) Továbbindulás: 12.00 (Tovább nem a 3-as úton; hanem a Karácsondi úton!)
        15.30    Érkezés Gyöngyös (10,7 km) 17,7 km
            Szállás
11. (szombat)    08.00    Indulás Gyöngyösről
        13.00    Érkezés Hort (15,0 km) Továbbindulás: 13.30
        17.00    Érkezés Hatvan (10,5 km) 25,5 km
            Szállás
12. (vasárnap) 08.00    Indulás Hatvanból
        13.20    Érkezés Aszód (15,4 km) Továbbindulás: 13.50
        18.20    Érkezés Gödöllő (13,7 km) 29,1 km
            Szállás
13. (hétfő)    08.00    Indulás Gödöllőről
        10.30    Érkezés Kerepes (7,5 km) Továbbindulás: 10.40
        11.20    Érkezés Kistarcsa (2,0 km) Továbbindulás: 11.30
        17.00    Érkezés Budapest, Kossuth tér (19,0km) 28,5 km
        Összesen: 196,8 km