Munkát, méltó megélhetést a fiataloknak!

"Nem tartom megengedhetőnek, hogy az Unió 28 tagállamából 11 kormány még mindig nem nyújtotta be az Ifjúsági Garancia végrehajtására vonatkozó operatív programokat az Európai Bizottság részére. Hogy lehet az, hogy 11 uniós tagállamnak nem fontos a fiatalkori munkanélküliség csökkentése? Dicséretes, hogy a magyar kormány operatív programját már korábban elkészítette, azonban a hét évre számított 15 milliárd forintos uniós forrás nem elegendő a fiatalok boldogulásához. A magyarországi fiatalkori munkanélküliség csökkentéséhez minőségi felső- és szakoktatásra, valódi gyakornoki helyekre és méltó munkakörülményekre van szükség. 2004 óta az MSZP európai parlamenti delegáció már közel 300 tehetséges, sokszor nehéz sorsú magyar fiatalnak biztosított brüsszeli tapasztalatszerzési lehetőséget a Horn Gyuláról elnevezett gyakornoki program keretében, illetve az ehhez kapcsolódó képzésen és utógondozási programon keresztül. Remélem, hogy ez a gyakorlat a 2014-es európai parlamenti választásokat követően sem szakad meg." - emelte ki Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője írásbeli hozzászólásában az Ifjúsági Garancia végrehajtása kapcsán rendezett vitában.

A szocialista EP-képviselő hozzátette: "minden egyes magyar és európai fiatalnak segítő kezet kell nyújtanunk, hogy anyagi háttértől függetlenül képességeihez mérten tanulhasson, dolgozhasson, és európai életszínvonalon élhessen! Ezért kell hazánkban és uniószerte tehetségmentő mozgalmat indítani, új népi kollégiumi rendszert építeni. Ezért nemcsak a társadalmi igazságosság miatt fontos, hanem egy ország sikeressége szempontjából is, hogy ezek a tehetségek ne vesszenek el a nemzeti közösség számára."

Háttér:

Az Európai Unió történetének legmélyebb gazdasági és szociális válsága még nem ért véget. Ma Európában 25 millió csalódott polgár munkanélküli, ebből 14 millióan 15 és 29 év közötti fiatalok. Magyarországon a fiatalkori munkanélküliség aránya 30%-os, az európai átlagnál mintegy 7%-kal magasabb.

Az ifjúsági munkanélküliség nemcsak a fiatalok kilátásait rontja jelentős mértékben, de az európai gazdaság teljesítményét is súlyosan megtépázza. A fiatalkori munkanélküliség csak 2013-ban mintegy 150 milliárd euró plusz költséget jelentettek a tagállami költségvetések számára.

Az Európai Ifjúsági Garancia emiatt jelentős előrelépést jelent a gazdasági-szociális válság kezelésében. A garanciaprogram sikere azonban a tagállami kormányok kezében van. A tagállamok feladata a rendelkezésre álló források lehető leghatékonyabb felhasználása, a program gyakorlati megvalósítása.