Munkavállalás más tagállamban: az egyik legfontosabb uniós alapjog

A nők EU-n belüli oktatási és foglalkozási mobilitásáról készített jelentést az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága. A jelentésről szóló plenáris vitában dr. Gurmai Zita EP-képviselő hangsúlyozta: az oktatási és foglakoztatási mobilitás növelése nemcsak a foglalkoztatási helyzet javításához járul hozzá, de ez az egyik legfontosabb az uniós polgárságból fakadó jogok sorában.

„A nőket sújtó egyenlőtlenségek a munkaerő-piacon is jelen vannak. Ennek egyik következménye, hogy a nők a foglalkoztatást illetően kevésbé mobilak. Statisztikai adatok szerint, élete során a férfiak 44 százaléka költözik el egy új munkahely miatt, míg a nőknél ez az arány csak 27 százalék. Ők azonban – hogy partnerük mellett maradhassanak – gyakrabban kényszerülnek arra, hogy karrierjüket félbehagyva, nagyobb távolságba költözzenek” – tette hozzá Gurmai Zita.


 
Az EP-képviselő szerint, további erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy az uniós polgárságból fakadó jogok – nemtől függetlenül – mindenki számára elérhetőek legyenek. Ennek érdekében, a nyugdíj- és a szociális ellátások tagországok közötti átvitelének fejlesztésére, valamint a munka és a családi élet összeegyeztetését szolgáló intézkedésekre van szükség. „Kiemelt figyelmet kell fordítani a más országokban munkát vállaló, ápolással, háztartási kisegítéssel vagy szezonális mezőgazdasági munkával foglalkozó nőkre, mert ők gyakran mindenféle szociális védelem és megfelelő szerződések nélkül kénytelenek dolgozni” – hívta fel a figyelmet Gurmai Zita.
 
A más országban való letelepedés és munkavállalás lehetősége nemcsak az Európai Unió alapvető szabadságjogainak egyike, de fontos eszköze a foglalkoztatottság szintjének növelésének is. Az Európai Unió ezért stratégiai célkitűzésként tekint a foglalkoztatási mobilitás növelésére, amelyhez szorosan kapcsolódik az oktatási mobilitás is. A rendelkezésünkre álló adatok alapján, a nemek között itt is jelentős különbségek figyelhetők meg. Így a jelentés a nemek közötti esélyegyenlőség szempontjából tekinti át a foglalkoztatási és oktatási mobilitást, és javaslatokat fogalmaz meg a mobilitás növelésére, kiemelt figyelmet fordítva a különböző életkorú és társadalmi helyzetű nők bevonására.
 
A hétfő esti vitát követően, a jelentésről az Európai Parlament keddi plenáris ülésén szavaznak a képviselők.