2011. február 16. 16:21

Mutasson példát a soros elnök

A magyar kormánynak az EU Tanácsának az élén példát kell mutatnia abban, hogy odahaza a közösen elfogadott gazdaság- és foglalkoztatáspolitikai iránymutatások szellemében cselekszik - fejtette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő az EU2020 stratégiáról és a foglalkoztatási iránymutatásokról rendezett parlamenti jelentés szerdai vitájában.

A pénzügyi, gazdasági válság szociális és foglalkoztatási krízissel párosul. Emiatt különösen fontos, hogy megvalósuljon az EU elhatározása, és a tagállamok szorosabban együttműködjenek a gazdaság- és a foglalkoztatáspolitika területén - hangsúlyozta felszólalásában Göncz Kinga.

A képviselő kifejtette: ez egyebek mellett azt jelenti, hogy minden tagállamnak, amely strukturális reformokat vezet be - például megváltoztatja az adórendszert, az oktatási rendszert, vagy akár csak felülvizsgálja a boltok vasárnapi nyitvatartási rendjét -, tisztában kell lennie azzal, hogy az adott intézkedéseknek milyen hatásuk van a foglalkoztatásra, hozzájárulnak-e a munkahelyteremtéshez. Kiemelt jelentősége van annak is, hogy a döntéshozók egyeztessenek a szociális partnerekkel.

Az európai szemeszter lesz az első vizsgája ennek a szorosabb koordinációnak, amikor is Európa, a magyar EU-elnökség vezetésével, véleményezi, hogy hogyan sikerült a gyakorlatba átültetni a közösen elfogadott foglalkoztatáspolitikai irányelveket. A magyar kormánynak az Európai Unió soros elnöki pozíciójában fontos szerepe van abból a szempontból is, hogy mintát adjon, példát nyújtson a közös gazdaság- és foglalkoztatáspolitikai stratégia megvalósításában - hívta föl a figyelmet Göncz Kinga.

A munkahelyteremtés helyi nehézségeit firtató képviselői kérdésre válaszul Göncz Kinga a plenáris ülésen kifejtette: a kormányok feladata, hogy olyan adórendszert működtessenek, amely nem növeli, hanem csökkenti a társadalmi különbségeket, és arra ösztönzi a munkaadókat, hogy ne bezárjanak, hanem teremtsenek munkahelyeket. A kormányok feladata ugyancsak, hogy olyan oktatási rendszert dolgozzanak ki, amely piacképes munkaerőt képez, és a társadalmi integrációt szolgálja.